Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЖитлова субсидія для переселенців: куди звертатись, як оформити та які потрібні документи?

Житлова субсидія для переселенців: куди звертатись, як оформити та які потрібні документи?

Этот материал также доступен на русском языке
Субсидія - це один із видів адресної, безоплатної допомоги від держави для покриття витрат на оплату комунальних послуг.

Отримувати її мають повне право і внутрішньо переміщені особи.

Субсидія надається не тільки власникам житла, а й особам, які не зареєстровані в житлі, але фактично проживають у ньому на підставі договору оренди. Оформляючи субсидію, переселенці договір оренди пред’являти не повинні.

Хто має право на отримання субсидії?

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг призначають одному із членів домогосподарства:

  • які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку);
  • які не зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору найму (оренди) житла (орендарі), за рішенням суду, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі якщо їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;
  • які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, якщо вони є ВПО.

При зверненні за субсидією людина має задекларувати всіх, хто живе у домогосподарстві. Це можна зробити, додавши до заяви документи, що підтверджують проживання на фактичну адресу домогосподарства.

Важливо, що субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання людини та за місцем її фактичного проживання.

Які документи потрібні для оформлення субсидії?

Щоб подати заяву на отримання субсидії, ВПО необхідно звернутися до Управління соціального захисту населення (УСЗН) за місцем проживання з таким набором документів:

  • заява про призначення субсидії;
  • право на сукупний дохід сім’ї;
  • дані про тих, хто живе в домогосподарстві;
  • довідки, що дають право на пільги;
  • паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКВП);
  • довідка про статус ВПО.

Дізнатись, чи призначили субсидію та її розмір можна на сайті subsidii.ioc.gov.ua. Для цього необхідно вказати адресу проживання, а потім підтвердити, що ви не робот. У наступному вікні з’явиться інформація про статус заяви на субсидію.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найпростіший і швидший спосіб оформлення субсидії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні