Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачДолар дорожчає. Що подорожчає цієї осені вслід за доларом?

Долар дорожчає. Що подорожчає цієї осені вслід за доларом?

Этот материал также доступен на русском языке
Курс долара злетів на 25%. Такий стрибок неминуче призводить до зростання цін. Що подорожчає і що краще закупити на користь, прогнозують експерти-економісти.

ПРОДУКТИ

Насамперед, подорожчають завезені продукти харчування з невеликим терміном зберігання: наприклад, банани, цитрусові, морська риба. Згодом – коли запаси закінчаться – ціни злетять і на інші імпортні продовольчі товари. За прогнозами економістів, вони зростуть на 10-20%.

Що ж до цін на вітчизняні продукти, то, як запевняють у НБУ, через підвищення курсу долара вони можуть зрости «лише» на 2-3%.

Очікувати підвищення цін, за прогнозами фахівців, насамперед слід на товари зернової групи – крупи та хліб.

А ось ціни на яловичину можуть зберегтися на колишньому рівні, запевняють експерти. Не виключено навіть їх зниження на 2-3%. Причина – у перенасиченні ринку. Яловичина великою мірою експортувалася за кордон. Зараз через блокування портів яловиче м’ясо майже не продається. А м’ясопереробні комплекси на сьогоднішній день яловичину майже не купують.

Відсутність експорту “відкладе” зростання цін на курятину. А ось зі свининою ситуація складніша. Промислове виробництво свинячого м’яса скоротилося через вихід з ринку виробників з південного сходу країни. Що разом із підвищенням цін на пальне та утрудненою логістикою, ймовірно, сприятиме підвищенню вартості цього продукту.

Подорожчанняовочів, на думку експертів, не буде. Це – сезонний продукт. Відповідно, у міру надходження нового врожаю ціна на овочі зазвичай знижується.

ЛІКИ

Зростуть ціни на медикаменти. І не лише на придбані за кордоном, а й на вітчизняні. Адже виробляють їх із імпортних складових.

Подорожчають також товари українського виробництва, при виготовленні яких використовуються імпортні сировини та комплектуючі.

ПАЛИВО

На сьогоднішній день ціни на заправках не змінилися: бензин у середньому – по 52 гривні, дизпаливо – по 57. Однак до осені подорожчання неминуче, вважають експерти. Адже закуповувати паливо доведеться за новим курсом. І прогнозують зростання цін на пальне до 60 гривень за літр. З цієї причини може піднятися ціна і на транспортні послуги.

Як заощадити?

Промтовари з великою часткою ймовірності зростуть у ціні на 10-20%. Отже, якщо ви планували придбати побутову хімію, косметику, техніку для дому – краще зробити це вже зараз.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні