П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЯк українська пенсіонерка у 75 років стала чемпіонкою світу зі скандинавської ходьби

Як українська пенсіонерка у 75 років стала чемпіонкою світу зі скандинавської ходьби

Этот материал также доступен на русском языке
Бажаєте відновитись після травм або маєте проблеми зі здоров'ям – займіться скандинавською ходьбою. Таку пораду дає людям старшого віку чемпіонка світу зі скандинавської ходьби у віковій категорії 75 плюс Неллі Бугаєнко.

Ми розповімо, як пенсіонерці з Кривого Рогу це вдалося і яку користь здоров’ю може принести скандинавська ходьба.

Інженер, мандрівниця, спортсменка

У Польщі* найстаршою чемпіонкою світу зі скандинавської ходьби у віковій категорії 75 плюс стала криворіжанка Неллі Бугаєнко, яка перемогла на п’ятикілометровій дистанції. Як стало відомо «На пенсії», Неллі Мавліївна у минулому – професійний інженер, але на пенсії вона теж не сиділа на дивані, а активно, хоч і бюджетно , подорожувала, встигнувши до ковидних обмежень відвідати понад п’ятнадцять європейських країн.

Коли поїздки за кордон через локдаун стали практично неможливими, Неллі Бугаєнко почала займатися скандинавською ходьбою і за неповні два роки виборола кілька золотих кубків на обласних та всеукраїнських змаганнях. Отже, тріумф у Польщі не став для неї занадто великою несподіванкою, хоча суперники були більш ніж серйозні. Зокрема, за словами нашої героїні, італійці та французи на вигляд були “суцільні м’язи” і виступали дуже потужно.

– Я настійно рекомендую заняття скандинавською ходьбою всім, хто хоче покращити свою спортивну форму, але давно не займався фізкультурою чи має проблеми зі здоров’ям, – каже Неллі Мавліївна. – Цей вид навантаження практично не має протипоказань, а плюсів – море. Це не просто універсальна фізична активність, а й реабілітація після травм та операцій, спілкування з однодумцями, дружба та підтримка, що дуже важливо у нашому віці.

Перемогу присвятила Україні

Головним секретом успіху криворіжанки тренер Наталія Волошиненко називає її цілеспрямованість та волю до перемоги:

– Як тільки Неллі Бугаєнко прийшла тренуватися до нашого клубу «KR OK», мені відразу стало зрозуміло, що це майбутня переможниця: чемпіонський характер видно відразу.

Тут треба сказати, що незадовго до змагань Неллі Мавліївна травмувала ключицю, а потім ще й сильно натерла ногу, але це не завадило їй стати першою на дистанції та по-голлівудськи посміхатися на церемонії нагородження. Окремо варто зазначити, що на найвищий щабель п’єдесталу пошани криворіжанка піднялася у вишиванці та з жовто-блакитною квіткою у зачісці. А заслужену нагороду вона здобувала, розгорнувши над головою прапор України.

Я присвячую перемогу на чемпіонаті світу своїй країні, яка сьогодні мужньо бореться з окупантами, – сказала Неллі Бугаєнко. – Ми щасливі та горді довести всім, що Україна непереможна: і у спорті, і на фронті .

Ірина Лебединець

*Чемпіонат світу зі скандинавської ходьби проходив 17-19 червня 2022 року в польському місті Хочево.

Без таблеток та дієт

Як вважають медики, скандинавська ходьба допомагає за різних проблем зі здоров’ям. Якщо регулярно займатися ходьбою з палицями, то можна:

  • покращити роботу серця та легень;
  • нормалізувати артеріальний тиск та сон;
  • виправити поставу;
  • позбутися проблем із шиєю;
  • скинути зайву вагу.

Однак якщо у вас є хронічні захворювання, перед початком занять обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні