Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкільки часу мають спати люди різного віку

Скільки часу мають спати люди різного віку

Этот материал также доступен на русском языке
Відпочинок вкрай важливий для здоров'я кожного з нас, тому складно переоцінити уявлення про те, скільки потрібно спати, рекомендовані нам фахівцями у сфері людського здоров'я.

Так що якщо ви не тільки хочете бути енергійними протягом дня, а й роками зберігати ясність розуму та гарне самопочуття, саме час ознайомитись з графіком, опублікованим Національним Фондом сну.

Напевно, майже всім знайомі проблеми з концентрацією та увагою, не кажучи вже про швидкість ухвалення рішень та ясність думки, коли ми приділяємо питанню сну недостатню увагу. Більше того, як з’ясували вчені, поганий сон безпосередньо пов’язаний з масою проблем зі здоров’ям.

Так що якщо ви виділяєте на сон менше п’яти годин на добу, будьте певні, це обов’язково позначиться на вашому здоров’ї. Якщо ви спите менше семи годин на добу, ваша вага стабільно зростатиме, а ризик появи діабету та ожиріння збільшуватиметься.

Так яка ж рекомендована тривалість сну для людей різного віку?

Саме це питання свого часу серйозно зацікавив професор Гарвардського університету Чарльза Кзейлера, який і з’ясував, скільки саме нам потрібно спати у тому чи іншому віці, опублікувавши відповідні результати у 2014 році:

  • Новонароджений (до 3 місяців): від 14 до 17 години;
  • Немовля (від 4 до 11 місяців): від 12 до 15 години;
  • Дитина (від 1 до 2 років): від 11 до 14 годин;
  • Дошкільник (від 3 до 5 років): від 10 до 13 години;
  • Школяр (від 6 до 13 років): від 9 до 11 години;
  • Підліток (від 14 до 17 років): від 8 до 10 години;
  • Молодь (від 18 до 25 років): від 7 до 9 години;
  • Доросла людина (від 26 до 64 років): від 7 до 9 годин;
  • Літня людина (від 65 років): від 7 до 8 годин.

І хоча дані цифри відносно приблизні, якщо у вашому випадку вона суттєво менша, згодом це може спричинити серйозніші проблеми зі здоров’ям.

Які ж основні причини поганого сну?

Два головні фактори, що впливають на ваш здоровий сон – це щоденний стрес та сучасна техніка.

Перший впливає підвищення рівня крові кортизолу, також званого «гормоном стресу». Це неминуче призводить до відсутності спокійного сну і, в результаті, поганого самопочуття та різних хвороб.

Другий, а саме технології, пов’язаний з тим світлом, яке випромінюють мобільні девайси, заважаючи нашому мозку виробляти досить мелатоніну. Коли достатньо часу перебуваємо у відносній темряві, організму вистачає цього часу, щоб синтезувати потрібну кількість цієї речовини. Тоді як яскраве світло, у тому числі і від сучасної техніки, уповільнює цей процес.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні