П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисна розторопша?

Зелена аптека: чим корисна розторопша?

Этот материал также доступен на русском языке
Невибагливий бур'ян з кулястими квітками можна часто зустріти в садах та городах. Якщо вчасно не вжити заходів щодо боротьби, його висота може досягати людського зрісту.

Расторопша плямиста (народні назви – чортополох молочний, Мар’їн татарник, колючник) сприяє регенерації печінки при будь-якому її пошкодженні, виявляє кровоочисну, детоксикаційну, протизапальну дію при різних захворюваннях і отруєннях, покращує травлення, норма.

Це зумовлено, зокрема, вхідними до складу плодів розторопші речовинами, які мають амі флаволігнанами uk-UA”>ми потужною захисною дією. На тлі прийому розторопші зменшуються біль у печінці, розлади травлення, покращується апетит.

Найбільш ефективна розторопша як допоміжний засіб при гострих і хронічних гепатитах, при інтоксикаціях, порушенні роботи нирок, цукровому діабеті, міомі матки, ендометріозі, адже печінка страждає при будь-якому запальному процесі – гастроентероколітах, запаленні всіх шкірних захворюваннях.

Користь розторопші була відома багато тисячоліть тому. Для виробництва препаратів, які використовуються з метою покращення здоров’я, розторопшу вирощують на спеціальних полях у регіонах із бездоганною екологією. У медицині задіяні головним чином плоди та насіння рослини.

Застосовують розторопшу у вигляді

  • подрібненого насіння,
  • шроту (подрібнений залишок після екстрагування з рослини жиру),
  • рідких екстрактів та настоянок,
  • готових препаратів, які містять суму флаволігнанів.

Біологічно активних добавок із розторопші дуже багато. Ми позитивно ставимося до таких БАДів, як порошок та масло розторопші.

Шрот розторопші приймають по одній чайній ложці, запиваючи водою або розводячи у воді за 20 хвилин до їди три-п’ять разів на день. Можна подрібнити в кавомолці насіння розторопші та приймати їх так само, як і шрот.

Застосовують також олію насіння розторопші як джерело вітаміну Е.

До протипоказань відноситься індивідуальна непереносимість препаратів розторопші.

Лікар-фітотерапевт Олена Корсун

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні