Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯку допомогу можуть одержати люди з інвалідністю під час війни?

Яку допомогу можуть одержати люди з інвалідністю під час війни?

Этот материал также доступен на русском языке
Держава у посиленому режимі з початку повномасштабної війни почала підтримувати та допомагати особливо вразливим групам населення, внутрішньо переміщеним особам та всім, хто постраждав у результаті російської агресії.

Багато українців внаслідок нападу РФ отримують інвалідність. На яку соціальну допомогу можуть розраховувати люди з інвалідністю під час воєнного стану?

Яку допомогу можуть одержати люди з інвалідністю?

Дорослим особам, залежно від ступеня втрати здоров’я, встановлюється:

  • І група — повна втрата працездатності та потреба у постійній опіці;
  • II група – здатність до самообслуговування і не здатність до праці у звичайних виробничих умовах;
  • ІІІ група – здатність працювати в полегшених умовах.

Люди з інвалідністю можуть отримати грошові виплати – пенсії, допомоги, одноразові виплати та у забезпеченні медикаментами, технічними та іншими засобами, пишуть Факти.

Також особи з інвалідністю мають право на медичну, соціальну, трудову та професійну реабілітацію, побутове та торгове обслуговування.

Слід зазначити, що, якщо ви маєте право на одну і ту саму пільгу за різними нормативно-правовими актами, вона надається лише по одному з актів на ваш вибір.

Людина з інвалідністю може відмовитися від тієї чи іншої соціальної допомоги, якщо вона не відповідає її потребам, і отримати від держави грошову компенсацію , що дорівнює вартості соцдопомоги.

Також якщо особа з інвалідністю має право на отримання двох видів допомоги — державна соціальна допомога та пенсія, то призначається лише одна з них – на вибір особи чи її представника. При цьому, якщо така людина має право на пенсію через втрату годувальника та державну соціальну допомогу, ці виплати призначаються одночасно.

У разі, коли щомісячна допомога не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом, особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пільги передбачені особам із інвалідністю під час війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні