П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чи є отруйними ягоди бузини чорної?

Зелена аптека: чи є отруйними ягоди бузини чорної?

Этот материал также доступен на русском языке
Чорну бузину використовують як у народній медицині, так і в офіційній при широкому спектрі захворювань.

Відповідає Ірина Бондоріна, доктор біологічних наук:

«Одного разу, розповідаючи про своє повоєнне дитинство, рідні згадували, як у школі не було чорнила і в цій якості використовували сік ягід бузини чорної. Нічого дивного в цьому немає: адже з них отримують нешкідливі барвники для кондитерського виробництва, які використовують при виготовленні киселів, пюре, варення, пастили.

Ще з них роблять вино, приправи, замінники чаю і навіть напій довгожителів, для чого настоюють одну столову ложку сухих плодів на півлітра кип’яченої води і додають дві столові ложки травневого меду, нагріваючи перед вживанням.

Втім, у літературі зустрічаються відомості, що плоди чорної бузини є отруйними. Недозрілі плоди дійсно можуть бути небезпечними через наявність у них синильної кислоти. В їжу вживають тільки повністю дозрілі ягоди (серпень-вересень) або після термічної обробки.

Чорну бузину використовують як у народній медицині, так і в офіційній при широкому спектрі захворювань. У її плодах міститься вітамін С, каротин, макро- та мікроелементи».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні