П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСиндром великого серця: чим загрожує людині кардіомегалія

Синдром великого серця: чим загрожує людині кардіомегалія

Этот материал также доступен на русском языке
Для багатьох із нас словосполучення «велике серце» означає, що людина ніколи не залишить у біді і завжди прийде на допомогу. Але у медицині це термін, що означає небезпечне захворювання.

Кардіомегалія («бичаче серце») характеризується збільшенням розмірів серцевої камери чи міокарда. Часто збільшення серця є реакцією на стреси, що зазнають серцевого м’яза.

Причини появи кардіомегалії

Кардіомегалія переважно розвивається на тлі інших патологічних станів типу ожиріння, гіпертонії. Збільшене серце спостерігається за деяких серцево-судинних захворювань, зокрема коронарної хвороби.

Також збільшення розмірів серця може відноситися до природних процесів у деяких людей, зокрема у спортсменів або тих, хто часто займається фізичною працею. У разі серцю необхідно перекачувати великі обсяги крові, унаслідок чого м’язові волокна розтягуються і збільшуються обсягами.

Сьогодні виділяють кілька факторів, які можуть бути причиною захворювання:

  • гіпертонія;
  • захворювання нирок;
  • ішемічна хвороба серця;
  • віруси або інфекції, що вражають серце;
  • зловживання наркотиками чи алкоголем;
  • генетичні фактори, оскільки симптом зустрічається іноді у новонароджених або внутрішньоутробних дітей;
  • розвиток серцевого клапана з аномаліями;
  • наслідки вагітності та пологів.

Чим небезпечне збільшення серця

Кардіомегалія небезпечна тим, що може призвести до виснаження міокраду та серцевої недостатності, оскільки збільшене в розмірах серце потребує більш інтенсивного припливу крові, що призводить до швидкої стомлюваності м’язової тканини та зношування волокон.

Симптоми збільшеного серця

Збільшення маси серця – підступна патологія, яка не відзначається певними симптомами. Але, перш за все, необхідно бути уважним, якщо спостерігається аритмія або часта задишка, набряки або біль у серцевій ділянці. Більшість таких ознак виявляють себе і за інших серцевих захворювань. Виявити симптоми збільшеного серця можна лише за допомогою певного медичного огляду.

Ця патологія вимагає уваги, бо будь-якої миті може настати декомпенсація, що становить загрозу розвитку серцевої недостатності. Тому потрібно стежити за своїм станом та у разі його погіршення вчасно звертатися до лікаря.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що вчені знайшли взаємозв’язок між прискореним серцебиттям і деменцією.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні