Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляУ квітникаря з Дніпропетровської області ростуть бородаті іриси з усього світу

У квітникаря з Дніпропетровської області ростуть бородаті іриси з усього світу

Этот материал также доступен на русском языке
У цей складний рік, коли у всіх нас опускаються руки і ми не знаємо, як жити і що буде далі, саме іриси допомогли мені зібратися з думками та йти тільки вперед. А як інакше? Я радію, що маю таке чудове захоплення і зберігаю велику колекцію ірисів, як зіницю ока, яку збирав по всьому світу.

Чому іриси бородаті?

Мої улюблені – бородаті іриси. І якщо ви ще не знайомі з ними, коротко розповім вам, що квітки ірису складаються з шести пелюсток, причому три нижні плавно опущені вниз. Інші витончено зігнуті вгору у вигляді купола. Казкові квітки бородатих ірисів розташовані таким чином, що будь-яка їхня частина завжди видна глядачеві. Як би ви його не посадили, квітку завжди буде видно. Тому іриси можна садити у будь-якій частині вашого двору. Комахи добираються до солодкого нектару бархатистою доріжкою з різнокольорових волосків. Ця доріжка і є та сама борідка, завдяки якій квітка і отримала свою назву «бородатий ірис». Цікавий факт, що назву квітці дав знаменитий лікар Гіппократ. Він назвав рослину на честь давньогрецької богині Іріди, яка проголошує людям волю олімпійських богів. Богиня Іріда спускалася веселкою на землю в блискучому одязі з крапель роси.

Хто вирощує іриси помітив, що вранці квітки, що тільки розкрилися, завжди у росі, яка переливається і блищить.

Мої улюблені сорти бородатих ірисів

Хочу трохи розповісти про свої улюблені сорти. Їх дуже багато, тому згадаю ті, які з року у рік радують душу своєю красою та феєричним цвітінням.

Мій найулюбленіший Даски Челлендж вважається одним з найкращих темних ірисів. Величезний винно-пурпуровий, шовковистий із майже чорними фалами, цвіте дуже довго та красиво.

Красень Френсіс Дес має ніжні блакитно-фіолетові тони на великих гофрованих квітках. Він чудово прикрасить вашу клумбу чи квітник. Квітки блакитні з лавандовим відтінком. Нерідко борідка має жовту корону. Центр пелюсток світліший. Краї гофровані. Гарне гіллясте стебло, тривале цвітіння. Цвіте у перші числа червня. Сорт має багато нагород.

Неперевершений Суприм Султан щорічно радує величезними двоколірними жовтими стандартами. Фали махагонієво-червоні з жовтими борідками. Один з найбільших, які довго стоять у зрізі.

Зростає у мене і сорт із повторним цвітінням Стервен Ту Хевен. Тобто цей сорт повторно цвіте у серпні чи вересні залежно від погодних умов. Ця квітка дивовижна. Квітки білі, з кремовим відтінком, нижні пелюстки небесно-блакитні (колір літнього неба), біла борідка. Три внутрішні пелюстки спрямовані вгору, утворюючи купол, а три зовнішніх опускаються вниз, відкриваючи нашому погляду щетинисту борідку. Пелюстки гофровані. Квітки мають прекрасний тонкий аромат.

Новинка в колекції – Тайгер Хоні – одразу сподобався. Це унікальний ірис тигрового забарвлення. Сподобався гарною та незвичайною формою. Стандарти та фоли з кремовими бризками та рядками на тлі кольору «батерскоч» (жовте вершкове масло), дуже привабливий.

Дуже витончений і ніжний Олмост Перадайс прикрашає клумбу кремово-рожевими стандартами. Фоли – перелив малиново-рожевого зі світло-фіолетовим. Помаранчеві борідки. Пелюстки сильно гофровані та мереживні.

Просто красень і один із найбільших сортів – Динаміт. Має середній термін цвітіння. Квітка висока, висота квітконоса до 110 сантиметрів. Бутон діаметром від 10 сантиметрів, забарвлення гранатово-червоне, аромат легкий, невимушений, пелюстки гофровані. Унікальність гібридного сорту полягає в тому, що ірис змінює забарвлення у вечірньому кольорі. Ірис Динаміт має гарну морозостійкість. Цієї зими його кущі не примерзали.

Як доглядати за ірисами?

Нагадаю, що іриси ростуть на будь-яких ґрунтах. Садити та пересаджувати іриси можна з весни до жовтня. Але, найкращий час для посадки – це період спокою, який слідує за закінченням цвітіння. При пересадці ірисів проводжу розподіл кореневища на лопатки. Листя та коріння до 8-10 см від кореневища вкорочую. Ірис саджаю так, щоб листя було з північного боку, верхівки лопаток – на 13 над поверхнею землі, а коріння – спрямовані вниз і розправлені. Багато хто робить помилку – глибоко садять, це неправильно. Відстань між лопатками при посадці залежить від сорту ірисів та призначення посадки. Наприклад, для високих ірисів – 40-50 см, а в міжряддях – 50 см. Ближча посадка дозволить швидко створити клумбу, але надалі їх доведеться часто проріджувати. Ірис дуже посухостійкий, може обходитися довгий час без поливу.

Анатолій Шаповал, с. Мішурін Ріг, Кам’янський р-н, Дніпропетровська обл. 51610.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні