П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк позбутися ниючого болю в гомілці?

Як позбутися ниючого болю в гомілці?

Этот материал также доступен на русском языке
Біль у гомілці – не таке рідкісне явище, як хотілося б. З цією проблемою можуть стикатися новобранці в армії, бігуни-початківці і, звичайно ж, люди похилого віку.

Сьогодні поговоримо про те, як позбутися болю в гомілці і що можна зробити, щоб він не повертався.

Що таке шинсплінт?

Цей тип болю називається шинсплінт (від англійського shin splints) або «розколота гомілка». Біль зазвичай виникає між коліном та кісточкою, там де м’язи прикріплюються до кістки. Здається, що нижню частину ноги наче «тягне», при цьому можуть німіти пальці.

Найчастіше біль у гомілці з’являється, коли м’язова та кісткова тканини в нозі перевантажуються від повторюваних дій. Біг та ходьба на довгі відстані, тренування та гірські лижі – це причини «розколотої гомілки». Надмірні навантаження викликають набряк м’язів і збільшують тиск на кістку, що призводить до запалення та болю.

Біль у гомілці може бути гострим або пульсуючим. Він виникає як під час, так і після фізичних навантажень. Якщо торкнутися ноги, то біль посилюється.

Як лікувати біль у гомілці?

Ногам потрібний відпочинок. Вам варто виключити навантаження, які спричинили біль у гомілці. Протягом кількох днів чи тижня біль може повністю зникнути. Головне, не напружувати ноги.

Однак, тривалий відпочинок не завжди можливий, особливо якщо ви служите в армії або ваша робота пов’язана із пересуваннями пішки. В цьому випадку вам допоможуть:

  • Протизапальні препарати, що продаються без рецепта. Ібупрофен і парацетомол не лише полегшують біль, а й зменшують набряклість.
  • Пакет з льодом. Загорніть його в рушника та прикладайте до гомілки на 20 хвилин кожні 2-3 години
  • Пов’язка. Намотайте еластичний бинт на ногу, щоб запобігти набряку м’язів
  • Вправи на розтяжку. Поставте пальці ніг на край сходів та перенесіть вагу на одну ногу. Потім повільно опустіться і знову підніміться. Повторіть це 25 разів
  • Замініть взуття. Переконайтеся, що ваше взуття зручне та не зношене

Люди з плоскостопістю страждають від болю в гомілці набагато частіше навіть без фізичних навантажень. Слід обов’язково використовувати ортопедичне взуття чи устілки.

Як запобігти появі болю в гомілці?

Використовуйте біль як сигнал. Якщо помітите біль у гомілці – зменшуйте своє навантаження. Не намагайтеся ходити, бігати чи тренуватися через біль.

Додайте до своїх тренувань силові вправи. Зміцнюйте ноги, кісточки та стегна. Це допоможе підготувати м’язи до можливих навантажень.

Виберіть собі правильне взуття. Якщо ви робите пробіжки, то міняйте кросівки кожні 600-800 кілометрів.

Замовте собі індивідуальні ортопедичні устілки. Вони допомагають не тільки людям із плоскостопістю. Багато військових, спортсменів і кур’єрів користуються ортопедичними устілками, щоб правильно розподіляти навантаження на ноги. Устілки допомагають запобігти болю в гомілці.

Читайте також:

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні