Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаДачаРозсада овочевих культур: підготовка насіння до посіву, догляд за врунами

Розсада овочевих культур: підготовка насіння до посіву, догляд за врунами

Этот материал также доступен на русском языке
Незабаром можна буде приступати до вирощування розсади овочевих культур. Найчастіше овочівники за допомогою розсади культивують томати, баклажани, перець. Можна таким чином вирощувати і огірки, хоча більшість їх воліє висівати безпосередньо на грядки.

Природно, кожна культура має свої вимоги, яких обов’язково слід дотримуватися, інакше розсада може витягуватися, уражатися чорною ніжкою чи зупинитися у зростанні.

Підготовка насіння до посіву

Напевно, багато хто чув про таку процедуру, як калібрування насіння. Її проводять для того, щоб відбракувати неякісне та порожнє.

Потрібно засипати насіння в 3-5% сольовий розчин (30-50 г на 1 л води), ретельно перемішати все протягом 2-3 хвилин. Насіння поганої якості – найдрібніше і порожнє – спливе, його потрібно зібрати з поверхні води і видалити. На дно опуститься життєздатне.

Відібране таким чином насіння добре промиваємо і сушимо.

Далі настає черга передпосівної підготовки.

Насіння, яке ви купили у спеціалізованих магазинах протравлювати не потрібно – це було вже зроблено. А ось сортові томати та огірки, зібрані у себе на ділянці – обов’язково.

Найпростіший спосіб – потримати їх у темно-рожевому розчині марганцівки рівно 30 хвилин. Для зручності посівний матеріал можна загорнути у ватні диски. Після цього насіння добре промивають під водою. Якщо у господарстві немає марганцівки, можна застосовувати один із протруювачів для насіння – Тіурам, Карбоксин або Манкозеб.

Для того, щоб насіння швидко пішло в ріст, його можна замочити в розчині мідного купоросу, борної кислоти або алое.

Допоможе пробудити силу зростання й така процедура.

У блюдце потрібно покласти кілька шарів марлі, а поміж ними насіння. Залити водою на 1-2 години, потім злити воду і залишити їх в марлі на всю ніч при кімнатній температурі. Вранці зернятка потрібно помістити в поліетиленовий пакет, зав’язати та витримати ще дві доби. Після цього можна проводити посів на розсаду.

Чому довго не з’являються вруна?

Буває так, що насіння висіяли, все зробили, як завжди, а врун довго немає. У чому може бути причина?

Насамперед потрібно звернути увагу на температуру в приміщенні, де ви вирощуєте розсаду. Для вдалого проростання насіння більшості культур необхідна температура +21 градус. Якщо в кімнаті холодніше, то насіння просто «чекає» більш сприятливого часу.

Впливає на процес проростання і вологість ґрунту: при перезволоженні насіння може задихнутися через відсутність кисню і навіть загнити. Тому дуже важливо підтримувати землю у пухкому стані. Не варто поливати відразу після сівби: струмінь води може вимити насіння з рядків або ж заглибити в ґрунт.

Майте на увазі, що надмірне поглиблення також провокує затримку появи сходів.

Запам’ятайте просте правило: глибина загортання будь-якого насіння повинна дорівнювати триразовій ширині насіння.

Варто брати до уваги і те, що у різних культур свої терміни зростання. Можуть різнитися вруна навіть у межах однієї культури — у різних сортів і гібридів свій «графік», скажімо, у дражованого, інкрустованого та обробленого насіння перцю, помідорів, огірків (переважно зарубіжних виробників). Справа в тому, що таке насіння знаходиться в більш глибокому стані спокою, тому що має вологість всього 3-4%, коли практично припиняються всі фізіолого-біологічні процеси. Щоб вивести такий зародок зі сплячки, потрібно більше часу та найкращі умови для проростання.

Як поливати та удобрювати

Помідори, перець, баклажани найдоцільніше сіяти в першій – другій половині березня, тому що, якщо зробити це раніше – рослини витягуються і жирують, на них можуть з’являтися бутони, які після пересадки на грядки просто обсипаються. Через це – плоди дозрівають пізніше.

При вирощуванні розсади в приміщенні особливо важливо дотримуватися норм поливу. Для різних культур вони є різними.

Так, для поливів краще використовувати відстояну та підігріту воду. Ідеальний варіант – тала снігова, дощова, переморожена. Не слід робити полив на ніч.

Помідори потребують більш частих поливів, ніж, наприклад, перець.

Якщо хочете отримати хорошу розсаду, не забувайте про підживлення під час її вигонки. Перший раз удобрюють, коли відростуть два справжні листочки (після того, як рослини пікірували і вони прижилися), другий — за тиждень до висадки у відкритий ґрунт.

Перед пересадкою на грядки рослини повинні бути висотою 18-20 см, з товстими стеблами, короткими міжвузлями і міцним корінням.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні