П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПраво жінок на пенсію: про вік і стаж

Право жінок на пенсію: про вік і стаж

Этот материал также доступен на русском языке
Право жінок на пенсію змінилося – тепер, які народилися після 31 березня 1961 року, виходять на пенсію за віком не раніше ніж у 60 років.

«У травні цього року мені виповнилося 60 років. Мій стаж – 21 рік і 6 місяців. У Пенсійному фонді сказали, що для виходу на пенсію потрібно 28 років стажу, і щоб я приходила оформляти пенсію у 63 роки. Через реформу я не змогла вийти на пенсію у 55 років. А тепер не можу піти, бо бракує стажу. Чи належиться таким людям, як я, якась соціальна допомога?

Людмила Гладченко, м. Харків»

Раніше жінки йшли на пенсію за віком при досягненні 55 років. При цьому для призначення пенсії вистачало лише 5 років стажу. З 2011 року розпочалося поступове підвищення пенсійного віку. Перехідний період закінчився саме цього року.

Як змінилося право жінок на пенсію

Право жінок на пенсію змінилося – тепер, які народилися після 31 березня 1961 року, виходять на пенсію за віком не раніше ніж у 60 років.Але це ще не все. З 2018 року стали стрімко збільшувати кількість стажу, необхідного для виходу на пенсію. Цього року на пенсію не можна піти навіть у 60 років, якщо немає 28 років стажу. З таким стажем, як у вас, пенсію справді не зможуть призначити раніше, ніж у 63 роки. Все це прописано у статті 26 оновленого Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Своєю чергою, чинним Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» призначення соціальної допомоги передбачено не раніше ніж у 65 років.

Водночас, якщо ви перебуваєте у складній життєвій ситуації, то державою передбачено можливість отримувати допомогу для малозабезпечених сімей. Ця допомога індивідуальна. З питанням: чи маєте ви право на таку допомогу і яким буде її розмір – краще звернутися до територіального управління соціального захисту населення.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні