Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРіздвяні святині: де зберігаються

Різдвяні святині: де зберігаються

Этот материал также доступен на русском языке
Різдвяні святині зберігаються у різних храмах світу і нагадують нам про прихід у наш світ Спасителя.

Різдво – свято, яке ми відзначаємо з особливим почуттям, адже цього дня народився Ісус Христос. З цією подією пов’язані багато які символи Різдва – дари волхвів, оздоблена вогнями ялина, різдвяні дзвіночки. Але крім цього, є і справжні різдвяні святині, які зберігаються у різних храмах світу і нагадують нам про прихід у наш світ Спасителя.

Печера Різдва у Віфлеємі

 

Найголовніша святиня, пов’язана з Різдвом, – храм, який стоїть на місці народження Ісуса. Спаситель народився у Віфлеємі, в печері, і переказ про місце його народження передавали з вуст у вуста члени християнської громади міста. Через багато років над печерою, де народився Христос, за наказом цариці Олени було збудовано першу церкву.

Пізніше храм перебудовували, а 1717 року на підлозі, в тому місці, де на світ з’явився Ісус, було викладено чотирнадцятикутну зірку.  Нині церква не схожа на перший храм, проте священне місце протягом століть залишилося незмінним. Воно розташоване зі східного боку храму, оточене лампадами, а на підлозі, як і раніше, сяє срібна зірка, що символізує ту, яка привела волхвів до новонародженого Ісуса. На зірці є напис: «Тут у Діви Марії народився Ісус Христос».

Ясла Спасителя в Римі

Ще одна святиня, а точніше навіть дві, зберігаються в храмі Різдва у Віфлеємі і в Римі, в церкві Санта-Марія Маджоре. Це ясла, в які, згідно з переказом, поклали новонародженого Христа. У єрусалимській церкві це заглибина у підлозі у вигляді колиски, викладена білим мармуром. Як свідчив церковний письменник святий Ієронім, спочатку ці ясла були виготовлені з глини, а потім їх відлили із золота та срібла.

У римській церкві Санта-Марія Маджоре зберігаються ясла, які привезли сюди ще 642 року з Палестини. Строго кажучи, це не ясла, а частина їх – всього п’ять дощечок. Згідно з переказом, саме в цих яслах Ісуса переносили з Віфлеєму до Єгипту. Ця святиня зберігається у коштовному релікварії, під головним вівтарем храму. Напередодні Різдва у Римі з цими яслами відбувається хресна хода.

Хустка Богородиці у Шартрі

У соборі французького міста Шартра зберігається велика хустка Богородиці, що була на ній у ніч народження Христа. Згідно з переказом, перед успінням Марія передала хустку одній благочестивій християнці. Реліквію зберігали кілька поколінь нащадків цієї жінки, а в IV столітті хустку викрав патрицій, що збирався на паломництво до Єрусалиму.

Реліквія спочатку потрапила до Константинополя, а через п’ятсот років імператриця Ірина передала її одному з європейських імператорів. Коли це сталося, жителі Шартра звернулися з проханням помістити реліквію в одному з міських соборів, щоб захистити їх від наскоків норманів. Для зберігання святині спеціально збудували собор. Після того як реліквія посіла своє місце у храмі, не лише наскоки припинилися, але й самі нормани прийняли християнство.

Пелюшки Ісуса в Ахені

Тисячоліття тому німецьке місто Ахен було столицею імперії Карла Великого, і святині сюди привозили з усіх куточків світу. Сьогодні тут зберігається риза Богородиці, в якій вона здійснила подорож до Віфлеєму, і перші пелюшки, в які загорнули немовля Ісуса.

Вони були частиною сорочки Йосипа Обручника, бо під рукою не було нічого, у що можна було загорнути новонародженого. У соборі Ахена ці реліквії зберігаються у спеціально виготовленому для них коштовному ковчезі. Відкривають святині для поклоніння лише раз на сім років.

Різдвяна молитва на щастя й добробут

Різдво твоє, Христе Боже наш, осяяло світ світлом знання, бо через нього ті, що служать зіркам, були навчені Тобі поклонятися, Сонцю правди, і знати Тебе, Світило що з висоти сходить. Господи, слава Тобі!

Читайте також: 25 грудня: Різдво за григоріанським календарем та День дарування ялинкових куль

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні