Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиДогляд вдома: скільки разів на тиждень повинен приходити соцпрацівник?

Догляд вдома: скільки разів на тиждень повинен приходити соцпрацівник?

Этот материал также доступен на русском языке
Государственный стандарт определяет объем и порядок предоставления социальной услуги по уходу на дому и напрямую связан с состоянием здоровья подопечного.
  • Допомога самотнім

«Мене цікавить: що входить до обов’язків соцпрацівника? У понеділок соцпрацівниця супроводила мене до поліклініки, а у вівторок приїжджати відмовилася. Всього на тиждень приходить лише два рази, а мені нема кому хліба купити.

Таїсія Курмазенко, м. Фастів»

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» № 2671-VIII від 17 січня 2019 року (у редакції від 15.12.2021 р.), допомога людям похилого віку та особам з інвалідністю надається на основі затверджених державних стандартів соціальних послуг*.

Залежить від групи рухової активності

Державний стандарт визначає обсяг та порядок надання соціальної послуги з догляду вдома і безпосередньо пов’язаний зі станом здоров’я підопічного. Зокрема, потреба у відвідуванні соцпрацівником залежить від групи рухової активності підопічного.

Ви вказали, що соцпрацівниця відвідує вас двічі на тиждень. Виходячи з цього, можемо припустити, що вам встановлено ​​IV групу рухової активності (5 ступінь індивідуальної потреби). Для людей похилого віку та осіб з інвалідністю III групи рухової активності, наприклад, відвідування встановлюються 1 – 2 рази на тиждень (за потреби), а підопічних IV групи рухової активності (6, 7 ступеню індивідуальної потреби) соцпрацівник повинен відвідувати 3 рази на тиждень.

У чому можуть допомогти?

Одержувачі соціальної послуги IV групи рухової активності можуть розраховувати на допомогу:

  • у веденні домашнього господарства;
  • у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, вживання ліків, годівля тощо);
  • при пересуванні по квартирі;
  • в організації взаємодії з іншими фахівцями і службами;
  • у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчанні навичкам користування ними;
  • в отриманні інформації з питань соціального захисту та безоплатної правової допомоги;
  • у оформленні документів, здійсненні платежів (для дітей з інвалідністю за необхідності).

Вся ця інформація спочатку прописується в індивідуальному плані надання соціальної послуги, на підставі якого між підопічним та соцслужбою укладається договір про надання послуг.

 

* Наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Змін до Державного стандарту догляду вдома» № 335 від 16 червня 2021 року (набрав чинності 7.09.2021 р.).

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні