П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії 2022 року: які зміни та виплати нас чекають?

Пенсії 2022 року: які зміни та виплати нас чекають?

Этот материал также доступен на русском языке
У 2021 році уряд перевершив сам себе. За минулий рік було виконано понад десять різних видів підвищення пенсій. Це навіть більше, ніж обіцяли спочатку.

Але якщо розглядати кожне з цих підвищень окремо, то не всі з них за фактом виявилися істотними. А у деяких пенсіонерів пенсія за рік не зросла на жодну копійку. Чи чекати таким людям підвищення пенсії наступного року і які ще перерахунки очікуються?

  • Що нам обіцяють?

Кого потішать узимку?

З 1 січня 2022 року на добавку до пенсії зможуть розраховувати лише деякі чорнобильці. По-перше, частина ліквідаторів має право на обчислення пенсії з урахуванням п’ятиразового розміру мінімальної зарплати в Україні, встановленої на початок року. Минулий рік розпочинався з мінімальної зарплати у шість тисяч гривень. Наразі мінімальна зарплата зросла до 6500 гривень, що означає автоматичний перерахунок таких пенсій.

По-друге, раніше ця норма стосувалася лише ліквідаторів з військовослужбовців, а з 1 січня дія відповідного закону буде застосована і для інших осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і через це їм було встановлено групу інвалідності.

По-третє, з 1 січня при розрахунку мінімальних пенсій для ліквідаторів буде застосовано нову середню зарплату по країні – за 2021 рік.

Нагадаємо, що з 1 липня діє норма, згідно з якою загальний розмір пенсії у осіб з інвалідністю першої групи не може бути нижчим за 100% середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік. Для осіб з інвалідністю другої групи пенсія не може бути нижчою за 80% такої середньої зарплати, у осіб з інвалідністю третьої групи – 60%. З 1 липня відштовхувалися від розміру середньої зарплати за 2020 рік – 10 тисяч 340,35 гривні. З 1 січня 2022 року застосовуватимуть уже середню зарплату за 2021 рік, розмір якої ще остаточно не визначено. Щойно це зроблять, пенсії автоматично перерахують.

Крім того, 9 грудня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою вніс додаткові зміни до порядку розрахунку пенсій чорнобильцям. Частина змін відбудеться вже з 1 січня, а частина – з 1 грудня 2022 року. (Докладніше ми напишемо про це в одному з найближчих номерів газети «На пенсії».) За даними Міністерства соціальної політики, з 1 січня 2022 року пенсія у ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС буде не нижчою:

  • 14 тисяч 600 гривень – за інвалідністю першої групи;
  • 9500 гривень – за інвалідністю другої групи;
  • 7000 гривень – за інвалідністю третьої групи.

Весняна індексація та перерахунок для працюючих

З 1 березня 2022 року відбудеться традиційна індексація пенсій. Як правило, така індексація потребує додаткового рішення уряду, де можуть бути прописані нюанси чергового перерахунку. Прогнозується, що наступного, як і цього року, пенсії проіндексують на 11%. Але, як ми вже розповідали раніше, на 11% індексується не вся сума пенсії, а лише заробітна плата, яка підставляється у формулу розрахунку пенсії. У попередні роки додатково прописувалося, що загальний розмір підвищення після індексації не може бути нижчим за 100 гривень. Як буде 2022 року, поки що не відомо.

…на 11% індексується не вся сума пенсії, а лише зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку пенсії…

Індексація зазвичай стосується звичайних пенсій, призначених за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цілий рік нам обіцяли, що з 2022 року будуть проіндексовані й інші види пенсій, зокрема: військовикам, держслужбовцям, науковцям. Але відповідного законопроекту до кінця року ухвалено так і не було, відповідного порядку не затверджено. Чи встигнуть це зробити до 1 березня, поки що не ясно.

З 1 квітня 2022 року очікується автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Йдеться про тих, кому можуть зарахувати до стажу два роки, відпрацьованих від часу виходу на пенсію або після чергового перерахунку. Щоправда, 2021 року такий перерахунок зробили з запізненням – фактично у червні. Це було пов’язано з тим, що змінився порядок подання звітності про сплату страхових внесків. Був щомісячний, а став щоквартальний. Тоді до Пенсійного фонду дані персоніфікованого обліку за січень-березень 2021 року надійшли не вчасно, бо з перерахунком зволікли.

Влітку та восени зростуть «мінімалки»

З 1 липня 2022 року відбудеться збільшення прожиткового мінімуму з нинішніх 1934 гривень до 2027 гривень. Тобто мінімальна пенсійна виплата зросте на 93 гривні. Ще від цього показника, як відомо, залежать розміри багатьох надбавок та мінімальних пенсій для деяких категорій пенсіонерів. До речі, пенсії для чорнобильців від розміру прожиткового мінімуму залежати вже не будуть, тепер, як сказано вище, вони більше прив’язані до мінімальної та середньої зарплати по Україні.

З 1 жовтня 2022 року особам віком від 70 до 75 років буде встановлено надбавку до пенсії у розмірі 300 гривень. При цьому загальний розмір пенсії у людей віком від 70 років за наявності 30 років стажу у жінок та 35 років стажу у чоловіків має становити не менше трьох тисяч гривень. Нагадаємо, що сьогодні люди віком від 75 до 80 років уже отримують надбавку до пенсії у розмірі 400 гривень, а віком від 80 років – 500 гривень.

Крім того, з 1 жовтня 2022 року відбудеться збільшення пенсій у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати в Україні, яка з 1 грудня 2022 року має зрости з 6500 до 6700 гривень. Нагадаємо, що у громадян віком від 65 років зі стажем від 30 років у жінок та 35 років у чоловіків мінімальна пенсія за віком становить 40% мінімальної зарплати. Таким чином, мінімальна пенсія для таких людей зросте на 80 гривень: з нинішніх 2600 до 2680 гривень.

Фінальний перерахунок завершить рік

З 1 грудня 2022 року передбачено ще одне збільшення прожиткового мінімуму: з 2027 до 2093 гривень. Тобто найменша пенсія підросте ще на 66 гривень, а разом з нею зовсім незначно підростуть і деякі надбавки.

При цьому в осіб віком до 70 років, при стажі від 35 років у чоловіків та від 30 років у жінок, загальний розмір пенсії з 1 грудня буде не нижчим за 2500 гривень. Але підтягнуть пенсії до цього розміру лише пенсіонерам, які не працюють. У людей з меншим стажем пенсії теж трошки підростуть, але пропорційно до стажу виходячи із зазначених 2500 гривень. Те саме стосується й жовтневого підвищення для осіб віком від 70 років.

 

Як бачимо, підвищень у новому році теж очікується чимало, всі їх уже прописано в чинних законах Верховної Ради та постановах Кабінету Міністрів. Не виключено, що протягом року будуть ухвалені й нові додаткові рішення щодо збільшення пенсій тим чи іншим категоріям громадян. Але в середньому збільшення пенсій не буде таким істотним, особливо на тлі інфляції та зростання цін, яких ніхто не скасовував.

 Сергій Коробкін

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні