Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСкільки жителів в Україні: коли проведуть перепис?

Скільки жителів в Україні: коли проведуть перепис?

Этот материал также доступен на русском языке
У лютому 2023 року в країні розпочнеться Всеукраїнський перепис населення. Востаннє його проводили понад 20 років тому. Як планують збирати інформацію, і чому цього так давно не робили?
  • Нас порахують

Запитань стане більше

Програму Всеукраїнського перепису населення нещодавно було схвалено спільним засіданням президії Національної академії наук і колегії Державної служби статистики України. Цього разу його проведуть змішаним методом: не лише безпосередньо опитуватимуть людей, а й проводитимуть опитування через інтернет, отримуватимуть інформацію з державних реєстрів.

Якщо під час останнього перепису населення ставили 19 запитань, то його нова програма містить їх понад 50. Відповіді мають визначити, як змінилися чисельність населення та умови життя кожної людини. Крім того, завдяки перепису можна буде порівняти загальну картину життя в Україні та за кордоном.

Ключові питання:

  • основні демографічні характеристики (вік, стать, місце народження);
  • етнічне походження;
  • мовні ознаки та громадянство;
  • освіта;
  • джерела засобів на існування;
  • зайнятість;
  • наявність інвалідності;
  • житлові умови;
  • міграційна активність.

Перепис потрібен, але грошей бракувало

Прикладів необхідних даних, які можна отримати лише за допомогою перепису населення, є чимало. Зокрема, така інформація допоможе визначити, якими мають бути дорожня сітка країни та система лікарень, скільки потрібно відкрити шкіл, а скільки – дитсадків. Тож перепис необхідний не лише Україні загалом, а й кожному місту, кожній області, кожному району.

В Україні ж востаннє повноцінний перепис населення провадився 2001 року. Хоча, згідно з нормативами ООН, він мусить проходити раз на десять років.

Офіційною причиною відмови від перепису у 2011 році став брак коштів. Так чи інакше, але його проведення перенесли на 2012 рік. Потім перепис призначили на 2013-й, потім знову перенесли – на 2016-й.

Винен коронавірус

Перепис був також однією з передвиборчих обіцянок президента Зеленського, який збирався провести ревізію господарства, що йому дісталося. Але поки що здійснити його теж не вдалося. По-перше, через пандемію, яка цілком могла перетворити переписувачів на суперрозповсюджувачів інфекції. По-друге, тому що кошти, закладені до бюджету 2020 року для проведення перепису, направили до фонду боротьби з коронавірусом.

Щоправда, пробний перепис у 2019-му все ж таки провели. Для цього використали переважно дані Пенсійного фонду та мобільних операторів. Хоча соціологи стверджують, що повноцінний перепис немислимий без особистого спілкування з громадянами. Адже жоден реєстр не дасть, наприклад, розуміння структури міграції, стану житлового фонду, мовної ситуації в країні.

У січні 2020 року було озвучено, що в Україні мешкає 37,289 мільйона людей. Для порівняння: за підсумками перепису 2001 року населення країни становило 48,457 мільйона громадян.

Водночас, заявляють в ООН, чисельність населення України скорочується чи не найшвидшими темпами у світі. І до 2050 року кількість українців може скоротитися до 35 мільйонів.

 

Довідка НП

Перший перепис у тому вигляді, в якому ми його розуміємо, був проведений у США в 1790 році. Але є факти, що свідчать про те, що інформацію про населення збирали ще у Стародавньому Вавилоні. Археологи виявили глиняні таблички, датовані 3800 роком до нашої ери. Облік населення провадився насамперед для того, щоб знати кількість платників податків та воїнів.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні