Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаЧому взимку потрібно пити чай з м'ятою?

Чому взимку потрібно пити чай з м’ятою?

Этот материал также доступен на русском языке
У зимові холоди, коли за вікном морозно і непривітно, а ще гірше, коли дошкує кашель або грип, так приємно пити чай з м'ятою і насолоджуватися його освіжаючим гірким ароматом. Цілюща дія м'яти відома з давніх часів.

Як виростити корисну м’яту на присадибній ділянці

У культурі найчастіше зустрічається м’ята перцева, вона була створена шляхом гібридизації диких видів водяної м’яти і колосистої в XVII столітті Англії. З тих пір культивується в багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні.

Це багаторічна трав’яниста рослина, висотою 50-70 см з гладким стеблом і яйцеподібно-ланцетним, загостреним листям. Квітки червоно-рожеві, а частіше біло-рожеві, в залежності від сорту, розташовуються на кінцях стебла з шипами суцвіття. Цвіте з кінця червня по вересень. Має сильний пряний аромат і освіжаючий, охолоджуючий смак.

М’ята розмножується вегетативно, тому що дає дуже мало насіння. Для розмноження використовуються надземні повзучі пагони і вкорінені відростки.

Коли потрібно збирати м’яту?

М’ята – невибаглива рослина. У районах з м’якою зимою і великим сніговим покривом вона добре зимує і може культивуватися на одному місці протягом багатьох років. У лікувальних цілях листя м’яти збирають під час масового цвітіння (липень-серпень).

М’ята заспокоює і підвищує апетит

Завдяки своєму біохімічному складу м’ята заспокійливо діє на нервову систему, сприяє травленню, покращує серцеву діяльність, діє як потогінний засіб, допомагає при нудоті, як кажуть в народі, холодить рот, але розігріває кишківник.

Настої і відвари м’яти підвищують апетит, надають знеболюючу і антисептичну дію, застосовують при бронхіті, невралгії, зубному болю, опіках, захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Важливо пам’ятати, що м’ята у великих дозах протипоказана при низькому артеріальному тиску (гіпотензії), в той час як при гіпертонії, навпаки, допомагає нормалізувати її.

Читайте також:

Іван Шульц,

с. Вільховець Черкаської області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні