Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачОдноразові пакети стали платними: чому і що буде далі?

Одноразові пакети стали платними: чому і що буде далі?

Этот материал также доступен на русском языке
З 10 грудня у супермаркетах та крамницях пакетики, які раніше були безкоштовними, відвідувачам доводиться купувати.

Відповідну постанову «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» підготувало Міністерство економіки.

Безкоштовні пакети обмежать, а порушників оштрафують

Змусивши покупців платити за пакети, уряд хоче зменшити кількість пластику, який ми щодня використовуємо. Закон набирає чинності у три етапи.

  • Перший уже розпочався – з 10 грудня 2021 року. Згідно з документом, магазини, ринки та аптеки не зможуть більше надавати своїм клієнтам пластикові пакети безплатно. Безкоштовними залишаться тільки біорозкладанні пакети, придатні для компостування, і надтонкі – товщиною стінок до 15 мікрон, які використовуються як первинне пакування м’яса, риби, сипких продуктів. За порушення для продавців передбачено штрафи у розмірі від 1700 до 3400 гривень, а в разі повторного порушення – до 8500 гривень.
  • Другий етап розпочнеться 10 березня 2022 року. Якщо магазини можуть використовувати тонкі пакети – товщиною стінок 15-50 мікрон, то з цієї дати вони теж будуть заборонені. Крім того, не можна буде користуватися оксорозкладанними – що містять добавки, які прискорюють розкладання на мікропластик – і надтонкими пакетами.
  • Третій етап: після 1 січня 2023 купити можна буде тільки біорозкладанні та щільні пакети товщиною стінок понад 50 мікрон. Щоправда, також залишаться у продажу пакети для сміття, харчова плівка та пластикові бокси.

Державні ціни – для «товстих» пакетів

На щільні пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною документ встановлює мінімальні роздрібні ціни. Така тара зазвичай використовується неодноразово і може витримувати вагу понад 15 кг. Для порівняння: пакети, які можна придбати на касі в супермаркеті, мають товщину 20-30 мікрон.

За пакет товщиною стінок понад 50 мікрон без ручок та бічних складок доведеться заплатити дві гривні. Пакет без ручок з бічними складками або з ручками без бокових складок обійдеться покупцеві у 2 гривні 50 копійок. Три гривні треба буде віддати за пакет із ручками та бічними складками. Це мінімально допустимі роздрібні ціни, але продавець може встановити їх вище. Втім, сьогодні в Україні такі пакети й так продаються за ціною від приблизно однієї до чотирьох гривень.

Тонкі пакети, згорнуті рулонами в торговельних залах, не були безкоштовними і раніше – їх ціна входила у вартість чека. А тепер за кожний пакет доведеться платити окремо. Ціна – близько 10-50 копійок за штуку.

Для тонких – ціни встановили магазини

Водночас Кабмін досі не ухвалив постанову, яка остаточно встановлює ціни на всі види пакетів. Тому на тонкі кульки супермаркети виставляють ціни виходячи з власних міркувань.

У магазинах мережі «АТБ», наприклад, покупцям одноразові пакети з ручками пропонують по 12 копійок, без ручок – за дев’ять. У «Сільпо» – по 10. В «Ашані» – по шість. До того ж в «АТБ», щоб підстрахуватися, продають навіть тонкі та надтонкі кульочки, які мають потрапити під заборону з березня 2022 року.

Загалом, комерсанти поки що самі не можуть розібратися в ситуації. Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) навіть до Кабміну по роз’яснення звернулася.

«При обговоренні законопроекту йшлося про платну основу поширення лише щодо пластикових пакетів з товщиною стінки понад 50 мікрон… (Якщо заборонять і інші пакети), бізнес не розуміє, яким чином здійснювати їх продаж, за якою вартістю і як здійснювати облік та звітність (адже, очевидно, цього вимагатимуть і перевіряючі органи)» – йдеться в заяві ЄБА.

Заради майбутніх поколінь

Але так чи інакше від пластикового пакування згодом доведеться відмовитися цілком. Адже поліетиленові пакети – один із найнебезпечніших для довкілля видів сміття, і виробляються вони у величезних кількостях. При цьому на сміттєзвалищі такі пакети розкладаються близько 500 років.

Мікрочастинки пластику забруднюють воду, ґрунт, повітря. Зокрема, австралійські дослідники виявили сліди поліетилену у шлунках 60% птахів. І людина, за даними вчених, щотижня пластик вживає – у розмірі, що дорівнює вазі кредитної картки.

Наразі більшість провідних країн світу відмовляються від використання поліетиленових пакетів. Вперше це зробили в Данії 1994 року, запровадивши за кульки плату в магазинах. Податок на поліетиленову упаковку було встановлено і у Великій Британії – це дозволило вивести з обігу близько 15 мільярдів пакетів. На сьогодні повністю від їхнього використання відмовилися вже 23 країни.

Нам теж треба замислитися про здоров’я нації – своє та майбутніх поколінь. І тому не варто іронізувати на тему «повернення до СРСР» – коли пакети були дефіцитом, і їх навіть прати доводилося. Краще згадаймо досвід наших бабусь, що плели сіточки, шили тканинні мішечки для цукру та круп.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні