Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПерерахунок пенсії та плутанина в законі

Перерахунок пенсії та плутанина в законі

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся Микола Гарькавий з Полтавської області. Він вважає, що Пенсійний фонд неправильно перерахував його пенсію у вересні 2010 року. І просить нас розібратися у цьому питанні й дати компетентну відповідь.

Що написано в законі?

Йдеться про черговий перерахунок щодо стажу і зарплати за час, відпрацьований після виходу на пенсію. Микола Прокопович додає до листа розрахунки, де показує, як було розраховано пенсію Пенсійним фондом, і як, на його думку, її мали перерахувати насправді.

Публікувати ці розрахунки ми не стали, оскільки суть проблеми зрозуміла і без цього. Тоді при перерахунку пенсії було враховано середню зарплату по країні за 2007 рік – 1197,91 гривні, тобто ту, що враховувалася до перерахунку. Своєю чергою, автор листа вважає, що при перерахунку повинні були застосувати нову середню зарплату по країні – 1650,43 гривні – за 2009 рік, тобто за рік, що передує році чергового перерахунку.

Зазначений вид перерахунку регулюється частиною 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Закон діє з 1 січня 2004 року. Вказана стаття з того часу переписувалася кілька разів.

Якщо ж ми звернемося до редакції цієї статті саме станом на вересень 2010 року, то автор має рацію. Там чітко сказано, що якщо людина відпрацювала два роки з моменту останнього перерахунку або з призначення пенсії, то перерахунок робиться з урахуванням середньої зарплати по країні за рік, що передує році такого перерахунку.

Суперечлива дійсність

Проте практика на той час у Пенсійному фонді була вже зовсім іншою. Якщо повернутися до історії питання, то можемо побачити, що з 2004-го до 2008 року перерахунки пенсій справді проводилися із застосуванням нової середньої зарплати по країні. Хоча тоді у Законі про це чітко не йшлося. Фактично підстав для таких перерахунків не було.

З 2008 року у Законі чітко написали, що перерахунок робиться з урахуванням нової середньої заробітної плати. Як не парадоксально, але після цього перерахунки з новою середньою зарплатою робити, навпаки, перестали. Справа дійшла навіть до Конституційного суду. Плюс у хід пішли негласні інструкції, якими керувалися працівники Пенсійного фонду, роблячи перерахунки пенсій із застосуванням старого показника середньої зарплати.

З того часу пенсіонери почали масово звертатися до судів та їх вигравати. В результаті пенсії перераховували з урахуванням вищого показника середньої зарплати по країні, але якщо було рішення суду щодо кожної конкретної справи.

Крапку було поставлено ​​у жовтні 2011 року, коли статтю 42 знову переписали. З того часу при перерахунках пенсії застосовується виключно старий показник середньої зарплати, тобто той, що враховувався при призначенні пенсії або її попередньому перерахунку.

Ходіння закону по колу

Як мінімум одного разу в цьому питанні Пенсійний фонд діяв незаконно: або коли перераховував пенсії з урахуванням нової середньої, хоча про це в Законі не було написано, або коли перестав робити такі перерахунки, хоча в Законі про це вже написали.

У 2008 році було рішення Конституційного суду, яке начебто визнало зміни у статті 42 незаконними, цим у Пенсійному фонді і прикривалися. Тоді ж дію оновленої на користь пенсіонерів статті, попри рішення вищої інстанції, було продубльовано та продовжено постановою Кабінету Міністрів. Але діяла вона лише у 2008 році.

У 2009-2010 роках перерахунки з нової середньої вже точно не робилися (якщо не було персонального рішення суду). Це якраз той час, коли по перерахунок звертався, зокрема, і Микола Прокопович. Можемо лише констатувати, що в ті роки в цьому питанні був справжній хаос, і зараз, більш ніж через 10 років, навряд чи вже можна щось змінити.

Сергій Коробкін

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні