П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЛіки за страховкою: коли і хто зможе отримати?

Ліки за страховкою: коли і хто зможе отримати?

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції часто надходять листи з проханням розповісти, як і які ліки можна придбати за пільговою ціною? І справді, «зайти в аптеку» зараз дуже дорого. Особливо для пенсіонерів із набором хронічних захворювань. 

Міністерство охорони здоров’я якраз для таких випадків запроваджує цікавий проект – фармакологічне медстрахування. Як це працюватиме? І які плани розробляють чиновники у сфері медичних послуг?

Більше грошей та пільгових ліків

Вже кілька років у нашій країні діє Програма медичних гарантій, завдяки якій деякі послуги можна отримати безкоштовно незалежно від фінансових можливостей пацієнта. Наступного року на цю Програму буде виділено більше грошей, що дозволить медзакладам закуповувати більше ліків і покращувати умови перебування пацієнтів у лікарнях. Національна служба здоров’я України (НСЗУ), як і раніше, оплачуватиме лікування за усіма пакетами Програми, у тому числі – за пріоритетними (онкологічні захворювання, серцево-судинні та лікування пацієнтів з коронавірусом).

За інформацією директора НСЗУ Дмитра Самофалова, буде розширено і програму «Доступні ліки». До неї увійдуть препарати для лікування хвороби Паркінсона і хронічного обструктивного захворювання легенів. Загалом у проекті Програми медичних гарантій на 2022 рік передбачено 36 пакетів медичних послуг.

Мабуть, наймасштабніший проект, який задумали чиновники, – це фармакологічне медстрахування. Відповідний меморандум підписали МОЗ, комітет Верховної Ради зі здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, низка страхових компаній та «ПриватБанк».

Новий для всіх напрям для початку буде випробуваний протягом шести місяців в Одесі, Києві, Харкові, а також у Рівному, Сумах та Запоріжжі. Якщо пілотний проект покаже добрий результат, приємні зміни відчують і мешканці інших населених пунктів.

Що таке фармстрахування?

Згідно зі статистичними даними, ми щороку залишаємо в аптеках близько 60 мільярдів гривень. З них понад 50% припадає на ліки без доведеної ефективності та за необґрунтованими призначеннями. У зв’язку з цим пілотний проект з фармакологічного страхування має вирішити, як мінімум, два завдання:

  1. зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет;
  2. забезпечити пацієнтів необхідними і «правильними» препаратами.

Зокрема це стосується препаратів, які не входять до програми «Доступні ліки». Водночас, за словами заступника міністра охорони здоров’я з європейської інтеграції Олексія Яременка, технічно система фармстрахування буде ідентична програмі «Доступні ліки».

Щоб взяти участь у проекті, пацієнт має придбати страховий поліс та повідомити про це свого сімейного лікаря. Вартість полісу – близько 120 гривень на місяць, при цьому страховка покриє ліків на 20 тисяч гривень на рік.

Своєю чергою, лікар оформить рецепт, у якому буде вказано діючу речовину. Потім пацієнт отримає на телефон смс-повідомлення з інформацією про аптеку, де можна забрати ліки, та кодом, який треба повідомити фармацевту. Вартість ліків страхова компанія сплатить автоматично. Також програма автоматично підбере торговельне найменування препарату, виходячи з доступності та ціни.

Очікується, що страхові компанії відшкодовуватимуть аптекам вартість ліків для терапії понад 500 патологій. При цьому більшість пацієнтів самостійно оплачуватимуть страховку. Це якщо людина працездатна. Що ж до пенсіонерів – поки що чіткого розуміння немає. Але зараз створюється робоча група з відпрацювання питань та рішень, які можуть виникнути у реалізації проекту. Сподіваємося, про пенсіонерів фахівці не забудуть.

Думка страховиків і тисяча Зеленського

Разом із чиновниками перейнялися проектом і страхові компанії. У глобальному масштабі вони не проти реалізовувати систему медичного страхування. Але, як сказав В’ячеслав Черняховський, гендиректор Асоціації «Страховий бізнес», запропонований механізм далекий від страхування.

Фармстрахування, яке пропонується, – це, швидше, механізм компенсації, який дозволить зробити ліки доступнішими для людей. Він є у багатьох зарубіжних країнах, але застосовується нарівні з обов’язковим медичним страхуванням.

– У класичному страхуванні той, хто платить гроші, той і може отримувати виплати. Інший – не може, – уточнює Черняховський.

У нашому випадку основні отримувачі «компенсаційних ліків» – переважно пенсіонери та малозабезпечені. А щоб запропонована система запрацювала за участю страхових компаній, потрібно, щоб усі громадяни України мали поліси обов’язкового медичного страхування.

Тільки факт

80% звернень по медичну допомогу можна вирішити за участю сімейного лікаря.

Читайте також:

Нове на сайті