Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКого торкнеться березнева індексація пенсій та скільки додадуть?

Кого торкнеться березнева індексація пенсій та скільки додадуть?

Этот материал также доступен на русском языке
У бюджеті на 2022 рік передбачено 200,6 млрд. грн на індексацію у березні пенсій та інших компенсаційних виплат для всіх пенсіонерів.

Відповідно до формули, індексація проводиться на основі показників 50% від інфляції за попередній рік та зростання середніх зарплат. Згідно з динамікою, зростання заробітних плат до кінця 2021 року становитиме близько 15%, а інфляція в межах 11%. Виходячи з цих даних, коефіцієнт індексації у 2022 році має становити 12-13%.

Але крім індексації для всіх категорій пенсіонерів за однаковими правилами проведуть також інші заходи в рамках підтримки окремих категорій:

  • доплати військовим пенсіонерам;
  • перерахунок пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС;
  • розширення програми президента з вікових доплат до пенсій, яка наступного року буде стосуватися пенсіонерів віком 70-75 років;
  • встановлення мінімальної пенсійної виплати для людей віком від 70 років за повного стажу на рівні 3000 грн.

Для перерахунку пенсій людям з інвалідністю у складі ліквідаторів Чорнобильської катастрофи передбачено майже 3 млрд грн у рамках програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Пенсійну доплату пенсіонерам у віці 70-75 років матимуть 1,5 мільйона осіб. Якщо у пенсіонера віком від 70 років буде достатній страховий стаж (35 років – для чоловіків, 30 років – для жінок), то мінімальна пенсія становитиме не менше 3000 грн.

Також до держбюджету закладено кошти на підготовку до впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування – 50 млн. грн. грн.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні