Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачЦіни на продукти: що нас чекає у січні?

Ціни на продукти: що нас чекає у січні?

Этот материал также доступен на русском языке
Харчові продукти в Україні далі дорожчають. Причиною зростання дорожнечі експерти називають знецінювання гривні та різке зростання цін на газ і електроенергію для підприємств.

Які сюрпризи нам готує перший місяць нового року?

Що буде з ціною на хліб?

Незважаючи на рекордний урожай пшениці, в Україні далі дорожчає хліб. Фермери «житниці Європи» воліють продавати зерно за кордоном. Борошно дорожчає. До того ж зростають ціни на енергоносії. Тож у січні хлібобулочні вироби можуть зрости у ціні на 10-12%. Це в найкращому разі. А протягом року цілком можливим є новий виток цін. Згідно з розрахунками фахівців, ціни збільшуватимуться щомісяця на 2%. До того ж, попереджають пекарі, якщо ситуація з цінами на газ не зміниться, хліб стане не лише дорогим, а й не таким якісним. Щоб не прогоріти, виробникам доведеться використовувати борошно нижчих сортів.

Скільки заплатимо за крупи та макарони?

Ціни на крупи також не зупиняться. У січні за кілограм гречки, мабуть, доведеться викласти 50 гривень. Пшоно, рис, манка, ячна крупа подорожчають у середньому на 7-10%.

Зростання цін на енергоресурси вплинуло і на вартість макаронних виробів. А також – дефіцит борошна, який виник у країні через брак зерна. Тож макарони з м’яких сортів пшениці в супермаркетах коштуватимуть близько 27 гривень за кілограм.

Хороший урожай буряків, але висока ціна на цукор

Не варто очікувати у січні і дешевого цукру. Хоча нинішній високий урожай цукрових буряків в Україні та збільшення посівних площ під цією культурою створили всі умови, щоб вартість цього солодкого продукту знижувалася. Проте подорожчання газу, вартість якого становить до 70% витрат на виробництво цукру, змушує цукрозаводчиків знову піднімати ціни. І, за прогнозами експертів, зростання цін на цукор становитиме 5,5-8%.

Соняшникова олія стане ще дорожчою

Прогнозують експерти і зростання цін на соняшникову олію. Цього року її виробництво скоротилося на 30%. До того ж більшість вітчизняної соняшникової олії йде на експорт. При цьому в Україні ціни на неї найвищі в Європі. Від європейських цін українські відрізняються на 26-30%. Вже дійшло до того, що ціни на соняшникову олію влада пропонує регулювати на державному рівні. Проте не виключено, що в січні літр коштуватиме близько 70 гривень.

Борщовий набір теж подорожчає?

Одним із найдорожчих овочів, вважають експерти, стане цибуля. Її ціна зросте, за розрахунками фахівців, у два – два з половиною рази. Стануть дорожчими морква, капуста та буряк. Хоча ціновий рекорд цибулі не поб’ють. Картопля особливо дорожчати не буде. Її врожай цього року по всій Україні на 20-25% вищий, ніж торік. Щоправда, у приватних сільськогосподарських угіддях, зазначають експерти, дуже багато пошкодженої картоплі. І якщо не дотримуватися умов її зберігання, картоплі товарного вигляду на ринку буде небагато. Відповідно і ціни на цей потрібний для українського борщу продукт зростуть.

А якщо борщ із м’ясом та шкварками?

М’ясо також подорожчає. Стрибок цін експерти пояснюють дефіцитом кормів та скороченням поголів’я худоби та птиці. Найбільше зростуть у ціні свинина – у середньому до 130 гривень, яловичина – до 180 гривень, куряче філе – до 120 гривень.

Дорожнеча кормів призвела до скорочення на птахофабриках виробництва яєць. Тож у січні десяток може коштувати близько 40 гривень.

Зросте в ціні і сало. За прогнозами експертів, у супермаркетах ціни на нього стартуватимуть від 185 гривень за кілограм, на ринках – від 135. Тож національний продукт може перетворитися на делікатес.

 Вероніка Поліщук

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні