Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо відбувається з людиною при непритомності і наскільки це небезпечно?

Що відбувається з людиною при непритомності і наскільки це небезпечно?

Этот материал также доступен на русском языке
Зомліти - це ненормально. Не варто залишати таку пригоду без уваги. У більшості випадків непритомність не є небезпечною для життя, але може попереджати про серйозні захворювання.

Що таке непритомність?

Це тимчасова втрата здатності до самоконтролю. Непритомність може тривати кілька секунд або хвилин, після чого людина приходить до тями.

Ми притомні, коли працює хоча б одна півкуля мозку. Для нормальної роботи потрібен певний рівень кисню і глюкози, які мозок отримує разом з кров’ю. Щойно кровопостачання мозку сповільнюється, може статися його «аварійне відключення».

 

Чому трапляється непритомність?

Непритомність – це своєрідний механізм виживання. Якщо рівень кисню або кров’яний тиск падають надто низько, то організм негайно направляє ресурси в життєво важливі органи. Тому перед непритомністю дихання може частішати, серце працює швидше, м’язи розслабляються. Людина падає, і в горизонтальному положенні мозок отримує більше крові за рахунок інших ділянок тіла. Потім притомність повертається.

Найчастіше люди непритомніють через розширення кровоносних судин під час стресу. Серце сповільнює свою роботу, йому складно підтримувати потрібний тиск. Сильне або шокуюче почуття, крайнє збентеження, неприємне видовище, перебування в задушливому середовищі – все це може призвести до відповідної реакції організму та розширення судин. Студенти-медики часто непритомніють під час своєї першої операції або при вигляді великої кількості крові.

Судини також можуть розширюватися під час кашлю, чхання, сміху, сечовипускання і підняття важких предметів. Це все може призвести до непритомності.

Які ще бувають причини непритомності?

Защемлення сонної артерії. Ця кровоносна судина живить мозок, тому витягування шиї або надто тугий комір в одягу можуть затиснути артерію.

Непритомність при вагітності. Може відбуватися через здавлювання нижньої порожнистої вени, по якій кров повертається до серця.

Вживання алкоголю, наркотиків або ліків може призвести до непритомності.

У Гарвардській медичній школі називають ще кілька причин, які є дуже серйозними:

Шлунково-кишкові кровотечі. Можуть виникнути при тупій травмі живота або розриві кишечника.

Проблеми з серцем. Це так звана серцева непритомність. Багато які серцеві захворювання можуть уповільнювати кровообіг – серце не справляється і ледве перекачує кров. Аномалії в роботі клапанів або нерегулярний ритм також викликають зниження кров’яного тиску.

Судомні напади. Через аномальну роботу мозку непритомність може бути тривалішою, ніж при звичайній непритомності.

 

Які можуть бути симптоми перед непритомністю?

Непритомність трапляється раптово, людина приходить до тями вже на підлозі. Перед непритомністю можна відчути такі зміни:

  • запаморочення
  • нудота
  • задишка
  • позіхання
  • відчуття тяжкості в ногах
  • плутанина в думках
  • помутніння в очах
  • дзвін у вухах
  • поколювання в тілі
  • кидає в жар або в холод

Після нападу непритомності всі функції організму мають повернутися до нормальної роботи, а симптоми зникнути. Залежно від причини, можуть залишитися деякі хворобливі відчуття. Наприклад, якщо непритомність пов’язана з серцевим нападом, то людина буде скаржитися на біль у грудях.

Чи можна якось уникнути непритомності або падіння на підлогу?

Це досить складно. У Британській службі здоров’я рекомендують лягти на підлогу з піднятими ногами. Так ви вбережете себе від падіння і кров від ніг дійде до голови. Якщо неможливо лягти, сядьте і опустіть голову між колін. Зробіть кілька глибоких вдихів, випийте води або з’їжте що-небудь.

Лікарі радять звертати увагу на дії або ситуації, в яких ви близькі до непритомності. Краще уникнути непритомності, ніж доводити організм до такого стану. Наприклад, якщо вам стає погано через надто швидкий підйом по сходах, намагайтеся підніматися повільніше. У Клівлендській клініці рекомендують спробувати такі заходи, коли ви відчуваєте, що ось-ось знепритомнієте:
  • стисніть кулаки
  • напружте руки
  • схрестіть ноги
  • притисніть стегна одне до одного

Як допомогти людині, що знепритомніла?

Покладіть людину на спину. Якщо немає травм і вона дихає, підніміть ноги хоча б на 30 см вище рівня серця, рекомендують у медичному центрі Клініка Майо.

Відпустіть ремінь, комір або інший тісний одяг. Не бризкайте в обличчя водою, не трясіть, не бийте по щоках і не підносьте до носа нашатирний спирт. Організм має сам відновити всі функції.

Не дозволяйте людині різко вставати, інакше можлива повторна непритомність. Після непритомності краще 10-15 хвилин полежати на спині.

Якщо людина не приходить до тями протягом однієї хвилини – викликайте швидку допомогу. Переверніть її на бік, щоб нічим не вдавилася і не захлинулася. Під час падіння можуть бути травми або порізи, спробуйте зупинити кров. Коли приїде швидка, обов’язково розкажіть лікарям усі подробиці, які передували непритомності. Це допоможе встановити причину.

Чи треба після непритомності йти до лікарні?

У більшості випадків непритомність не становить небезпеки і викликана природними причинами. Однак може свідчити про проблеми зі здоров’ям. Обов’язково зверніться до лікаря для обстеження, якщо є такі ознаки:

  • ви вагітна
  • були непритомні протягом кількох хвилин
  • відчували біль у грудях
  • зазнали травми після падіння
  • маєте діабет або серцеві захворювання
  • сталося сечовипускання або нетримання калу
  • непритомність повторювалася кілька разів
  • вам сказали, що під час непритомності були судоми

Андрій ГОРІН

Фото з відкритих джерел

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні