Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія: ви запитуєте - ми роз'яснюємо і уточнюємо 

Пенсія: ви запитуєте – ми роз’яснюємо і уточнюємо 

Этот материал также доступен на русском языке
Для громадян 65 років і старших при стажі 30 років у жінок і 35 років у чоловіків пенсія не може бути нижчою за 40% мінімальної зарплати. 

 «Я зверталася до вас із запитанням: чому не проіндексували пенсію? На пенсію пішла до реформи 2011 року. Тоді жінкам достатньо було мати 20 років стажу. Я шукала справедливості, а ви мені дали відповідь для якоїсь іншої людини, у якої і пенсія мінімальна, і страховий стаж має бути 30 років. Це про іншого пенсіонера, який вийшов на пенсію у 2018-2019 роках. Ви дали мені відповідь, яку продиктував місцевий Пенсійний фонд.

Таїсія Паламарчук, м. Новий Розділ, Львівська обл.»

Дані пенсійної справи як таємниця

У відповіді на ваш попередній лист ми докладно розписали, як змінювався розмір вашої пенсії, а також її складові до і після 1 січня 2021 року. На прикладі спробували показати, як було проіндексовано пенсію з 1 березня і чому її загальний розмір зрештою не змінився.

При розрахунках використовували виключно ті дані про стаж та зарплату, які були вказані у вашому листі. Копію відповіді з Пенсійного фонду ви не додавали. Отримати ці дані у Пенсійному фонді ми теж не могли, оскільки ми не маємо таких повноважень. Та й у Пенсійному фонді не мають права розголошувати ваші персональні дані – надати їх можуть тільки на підставі вашої особистої заяви.

Нові норми і старі пенсії

Під час підготовки відповіді ми спиралися на чинне пенсійне законодавство і у формулу розрахунку підставляли саме ті цифри, які ви надали. Можливо, ви не захотіли вникати у суть написаного, а можливо, і не змогли розібратися. Незважаючи на те, що ви вийшли на пенсію за нормами чинного законодавства, воно поступово змінюється, і деякі нові норми нашаровуються на старі. І це не завжди погано.

Йдеться про те, що для громадян 65 років і старших при стажі 30 років у жінок і 35 років у чоловіків пенсія не може бути нижчою за 40% мінімальної зарплати. Вказану норму введено в дію з 2018 року. Вона торкнулася і вас, що дозволило свого часу трохи збільшити загальний розмір пенсії,але ця норма не дозволила збільшити пенсію після індексації у березні поточного року.

До речі, з 1 січня 2021 року мінімальна пенсія для такої категорії громадян становить 2400 гривень (6000 грн. х 40%, де 6000 грн. – розмір мінімальної зарплати на 1 січня 2021 року). Ще раз наголосимо, що ця норма стосується і вашої пенсії.

Як визначають доплату за наднормативний стаж?

Звернемо також увагу на те, що розмір доплати за наднормативний стаж ви визначаєте неправильно (це випливає з формули розрахунку, яку ви самостійно наводите у листі). Нагадаємо, що відсоток доплати за наднормативний стаж береться від основного розміру пенсії, але не більше, ніж від розміру прожиткового мінімуму. У вашому випадку основний розмір пенсії більший за прожитковий мінімум, тому доплата за 15 років наднормативного стажу становить 15% від 1854 гривень (розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановлений з 1 липня 2021 року, – таким самим є розмір мінімальної пенсійної виплати). Це зовсім не означає, що ви отримуєте мінімальну пенсію. Цей прожитковий мінімум враховується виключно при визначенні розміру зазначеної надбавки та більше ніде у розрахунку вашої пенсії не фігурує.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні