Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЛазебна: не можете оплатити комуналку - звертайтеся по субсидії

Лазебна: не можете оплатити комуналку – звертайтеся по субсидії

Этот материал также доступен на русском языке
Министр соцполитики Марина Лазебная призвала всех, кому по каким-то причинам трудно оплачивать коммунальные услуги, обязательно обращаться за субсидиями.

18 регіонів України у «червоній» зоні, де велике навантаження лягає не лише на медичну систему, а й на соціальну. Міністр соцполітики Марина Лазебна закликала усіх, кому з якихось причин складно оплачувати комунальні послуги, обов’язково звертатися по субсидії. Як уточнила чиновниця, якщо людина потребує субсидій, вони будуть їй надані.

Пільгові умови для «червоної» зони

За словами Марини Лазебної, всі соцвиплати в країні люди одержують своєчасно, і жодних заборгованостей у соціальній сфері немає і не буде. Більше того, зростають витрати на певні програми. Наприклад, до Держбюджету-2021 вже внесено відповідні зміни: для забезпечення житлових субсидій було виділено ще 12 млрд. гривень, щоб опалювальний сезон у країні почався спокійно. Наступного року соціальний бюджет може бути збільшений ще на 7,4 млрд. гривень, що дасть змогу індексувати усі наявні соціальні програми і навіть запроваджувати нові.

Зараз, коли в Україні розвивається складна епідемічна ситуація, соціальні нормативи для субсидіантів, які мешкають у «червоних» зонах, буде збільшено на 50%.

Збільшені норми поширюються на оплату централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, електроенергії та природного газу для приготування їжі та підігріву води.

Борги не завадять отримати допомогу

За словами міністра соцполітики, у листопаді знову переглядатимуть і навіть донараховуватимуть субсидії – коштів для цього у держави достатньо. Механізм нарахування субсидій на оплату комунальних послуг не змінюватиметься. Навпаки, у міністерстві планують аналізувати усі конкретні проблеми, а сам механізм – удосконалювати.

Якщо людина має борги за комунальні послуги, вона може розв’язати цю проблему двома способами, які прописані в нормативних актах. Перший – оскаржити заборгованість у суді, а другий – укласти зі своїм постачальником договір про реструктуризацію боргу, після чого споживачеві буде надано субсидію. Все це передбачено законодавством, і людині просто потрібно знати свої права. Особливо Марина Лазебна наголосила, що жодного ліміту на субсидіантів у нашій країні немає, а соціальні служби зобов’язані допомогти всім, хто звернеться по субсидію. Чи буде пом’якшено нинішні жорсткі умови призначення субсидій – міністерка не уточнила.

У проекті держбюджету наступного року безпосередньо на субсидії закладено 38 млрд. гривень, а це менше, ніж цього року. Тому багато хто боїться, що їм не призначать субсидію або зменшать кількість тих, хто її отримує. Однак міністерка запевнила всіх, що планів зменшення субсидій у Мінсоцполітики немає. Просто весь цей рік у країні діяли 50-відсоткові соціальні нормативи. Наразі ці нормативи діятимуть лише у тих регіонах, які перебувають у карантинній зоні. При цьому все робиться для того, щоб опалювальний сезон країна пережила спокійно.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні