Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналка«Холодний» газ : хто винен і що робити? 

«Холодний» газ : хто винен і що робити? 

Этот материал также доступен на русском языке
Ціна на газ неухильно зростає, а його якість у споживачів викликає дедалі більше запитань. Вода в чайнику довго закипає, а полум'я горить різними кольорами. Чому це відбувається?

Чому газ погано горить?

НИЗЬКИЙ ТИСК ГАЗУ В МЕРЕЖІ. Перш ніж потрапити до нас на кухню, газ проходить по розгалуженій системі газопроводу. Що більше споживачів на конкретній ділянці, то сильніше це відбивається на тиску газу. Наприклад, вранці та ввечері, коли всі користуються плитами, тиск падає.

НЕСТАЧА КИСНЮ ПІД ЧАС ГОРІННЯ. Погана вентиляція або несправна конфорка впливають на якість горіння. Що менше кисню надходить, то гірше згорятиме блакитне паливо.

Чи можна визначити якість газу за кольором і запахом?

КОЛІР. Жовте або червоне полум’я свідчить про те, що газ погано згоряє. Причин може бути дві:

  • проблема з плитою або котлом;
  • проблема з тиском у розподільчій мережі.

Якщо тиск нижчий за норму, то якість горіння газу погіршується. За підтримку нормального тиску відповідають оператори газорозподільної мережі (облгази).

За стан плит, котлів та іншого газового обладнання відповідають власники. Якщо вчасно не проводити обслуговування конфорок і пальників, колір газу при горінні може змінитися. Це пов’язано з тим, що потрапляє менше кисню.

ЗАПАХ. На газорозподільних станціях спеціально підмішують компоненти для надання газу специфічного запаху. Це зроблено для того, щоб у приміщенні було легко виявити витік.

Чи можуть розбавляти газ?

ПІДМІШУЮТЬ ПОВІТРЯ. У соціальних мережах люди пишуть, що у газ підмішують повітря. Нібито це найпростіший спосіб «розбодяжити» паливо. Але це лише міф, бо якщо так зробити, то утвориться вибухонебезпечна суміш.

РОЗБАВЛЯЮТЬ АЗОТОМ. Ще є прихильники теорії, що газ розбавляють азотом. В принципі це можливо, оскільки азот входить до складу природного газу. Ось тільки розбавляти азотом невигідно: він коштує в кілька разів дорожче, ніж природний газ, та й обладнання для накачування азоту в газову трубу навряд чи окупиться.

Андрій Горін

Скоро платитимемо за кіловати газу

Наступного року витрати газу замість кубів враховуватимуть в енергетичних одиницях. Так рахують газ у більшості країн світу, зокрема в ЄС.

Фахівці пояснюють: перехід на облік споживання в енергетичних одиницях дозволить платити не за кількість спожитого газу, а за якість – його калорійність або теплотворність.

Запрацювати нова система мусить з 1 травня 2022 року, але спочатку на неї переведуть лише великих споживачів – теплокомуненерго, населення – пізніше.

Прилади обліку газу міняти на нові не доведеться: у законопроекті прописали формулу перерахунку газу з обсягів у енергетичні одиниці. Тобто газ, як і раніше, рахуватимуть у кубах. Потім куби переведуть у кіловат-години. У платіжках вказуватимуть обидва параметри.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні