Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо нового буде у Програмі медичних гарантій?

Що нового буде у Програмі медичних гарантій?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 квітня 2020 року в Україні запрацювала Програма медичних гарантій (ПМГ). Вона включає перелік медичних послуг та ліків, які пацієнти можуть отримувати безкоштовно.

Корективи надання медичних послуг вніс і коронавірус. На сьогоднішній день залишаються відкритими деякі питання фінансування: і допомоги пацієнтам, і оплати праці лікарів. Коли і яких змін чекати?

«Доступних ліків» стає більше

З моменту запуску ПМГ передбачала 26 пакетів послуг. Вони поширювалися на екстрену і первинну допомогу, стаціонарне лікування, реабілітацію і проект «Доступні ліки», куди увійшли препарати від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і діабету 2-го типу. Витрати на надання допомоги в межах Програми медичних гарантій взяла на себе Національна служба здоров’я (НСЗУ). Пацієнти при цьому нічого не повинні сплачувати, наполягають фахівці НСЗУ. А щоб грошей вистачало, на ПМГ планують щороку виділяти дедалі більше коштів.

Програма справді потихеньку розширюється. Цього року, як уточнив тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Дмитро Самофалов, запроваджено нові пакети медичних послуг:

– «Лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями»;

– «Супровід та лікування дорослих і дітей з туберкульозом на первинному рівні медичної допомоги»;

– «Ведення вагітності в амбулаторних умовах»;

– «Психіатрична допомога», яку надають мультидисциплінарні бригади.

Також розширено програму реімбурсації «Доступні ліки», до якої включено нові лікарські засоби для профілактики інсультів та інфарктів, а також нецукрового діабету. До них додали інсуліни для лікування цукрового діабету і препарати для лікування розладів психіки, поведінки та епілепсії. Отримувати їх можна безкоштовно або зі знижкою за електронним рецептом через свого сімейного лікаря або вузького спеціаліста (ендокринолога, психіатра).

На сьогоднішній день до ПМГ входять понад 30 пакетів, у тому числі: хірургічні операції дорослим та дітям, стоматологічна допомога, допомога пацієнтам з коронавірусом, медична реабілітація, паліативна допомога.

Оплачуватимуть одноденні операції

При усіх позитивних змінах пацієнтів іноді, як і раніше, змушують розщедрюватися на медицину. Переважно це стосується перебування у стаціонарі та забезпечення відповідними ліками.

 …з 1 січня 2022 року «доступними» стануть препарати для лікування хронічного обструктивного захворювання легенів, а з липня 2022 року – для терапії хвороб Альцгеймера і Паркінсона…

За словами заступника голови НСЗУ Ганни Фенчак, 58% пацієнтів віком від 60 років не можуть дозволити собі платити за медичні послуги. Щоб зменшити навантаження на кишені пацієнтів, НСЗУ у наступному році запропонувала збільшити тарифи на лікування, особливо у стаціонарі, та розширити програму «Доступні ліки». Так, з 1 січня 2022 року «доступними» стануть препарати для лікування хронічного обструктивного захворювання легенів, а з липня 2022 року – для терапії хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

 

У межах стаціонарного лікування хочуть запровадити новий пакет медичних послуг “Хірургія одного дня”. Це безкоштовне проведення щадних операцій, що передбачають одноденну госпіталізацію до денного стаціонару.

Буде продовжено і програму надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусом. НСЗУ планує укладати із закладами охорони здоров’я договір за пакетом «Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру».

Особливу увагу буде спрямовано на запобігання хворобам, як це роблять в усьому цивілізованому світі. Адже й справді, легше попередити захворювання, ніж потім лікувати його занедбану форму. Тут головна роль приділяється лікарю, який повинен пропонувати пацієнтові пройти певні обстеження або скринінгові програми. Стимулювати інтерес педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів планують підвищенням капітаційної ставки, що зрештою має відбитися на заробітній платі.

***

Поки що ми йдемо шляхом удосконалення системи надання медпослуг. За словами експертів, за успішної реалізації Програма медичних гарантій дозволить пацієнтам отримувати справді безкоштовні й професійні послуги. А лікарям і медичним працівникам – заробляти офіційно, а не вимагати хабарі.

Якщо госпіталізували з коронавірусом

На сьогоднішній день коштів, передбачених для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою, у лікарнях достатньо. Якщо пацієнт захоче ліки, не передбачені протоколом, уточнила заступниця голови НСЗУ Ганна Фенчак, такі препарати він може купувати власним коштом. Однак це виключно за бажанням пацієнта, а не в обов’язковому порядку.

Капітаційна ставка – тариф, згідно з яким нараховуються гроші за пацієнтів, які підписали декларацію з конкретним лікарем.

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні