П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїна: про розмір пенсії після тяжкої роботи

Україна: про розмір пенсії після тяжкої роботи

Этот материал также доступен на русском языке
Iнтереси тих, хто йшов на пенсію за старими нормами, не надто враховуються

«Я вийшла на пенсію за Списком №2 1999 року у віці 50 років. Свого часу працювала на Півночі, але у 1990-х довелося повернутися до України за сімейними обставинами. Почалася перебудова – на роботу влаштуватися було неможливо: заводи знищили. Для виходу на пенсію за старими нормами мені вистачило б 20 років стажу. Наразі вимагають більше стажу.

Пенсія у мене маленька, і це при тому, що робота була важка, а стаж – пільговий. Скажіть, чи правильно розраховано мою пенсію?

Олександра Давиденко, м. Слов’янськ, Донецька обл.

Підвищують пенсії людям зі стажем 30 і 35 років

Робота за Списком №2 дає право вийти на пенсію достроково, але, на жаль, не гарантує її високого розміру. Можемо лише констатувати, що люди, які працювали за радянських часів та розраховували на пенсію за одними законами, тепер отримають пенсію за зовсім іншими правилами.

Ваша пенсія розрахована на підставі чинного законодавства за тими даними про стаж та зарплату, які є у пенсійній справі. Останніми роками стали поступово підвищувати пенсії людям зі стажем 30 років і 35 років для жінок та чоловіків відповідно. У пенсіонерів із меншим стажем пенсії, на жаль, ростуть значно гірше. Тобто інтереси тих, хто йшов на пенсію за старими нормами, не надто враховуються.

Віковi надбавки

Деяку справедливість намагаються запровадити шляхом встановлення вікових надбавок. Наприклад, з жовтня цього року людям віком від 75 до 80 років встановлено надбавки до пенсії у розмірі 400 гривень. У кого при цьому є стаж від 20 до 25 років у жінок та чоловіків відповідно, пенсія не може бути нижчою за 2500 гривень. Тут, як бачимо, дотримуються старих вимог до стажу. Через рік планується ввести надбавку по 300 гривень людям віком 70-75 років, що має торкнутися і вас.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні