П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіХто їде, той і платить: штрафувати за відсутність «ковідних» документів будуть пасажирів

Хто їде, той і платить: штрафувати за відсутність «ковідних» документів будуть пасажирів

Этот материал также доступен на русском языке
Ответственность за наличие документа о прививках или отрицательного теста на коронавирус во время поездок автомобильным транспортом между регионами раньше возлагали на перевозчика.

Тепер її переклали на пасажирів. Який штраф можуть виписати? І які правила діють під час перевезення іншими видами транспорту?

Нові правила

Кабінет Міністрів України 20 жовтня вніс зміни до Постанови №1236, яка встановлює обмежувальні протиепідемічні заходи у країні. Нові правила стосуються регулярних та нерегулярних перевезень у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» і, звичайно, «червоним» рівнем епідбезпеки. Йдеться про автомобільний, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного та міжнародного сполучення.

Зокрема, пасажир повинен мати відповідний медичний документ:

– оформлений на порталі «Дія» «жовтий» або «зелений» міжнародний або внутрішній сертифікат, що посвідчує отримання однієї дози вакцини або проходження повного курсу вакцинації;

– іноземний ковід-сертифікат про щеплення вакцинами, визнаними ВООЗ;

– документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;

– міжнародне свідоцтво про вакцинацію (діє 1 рік). Його можна оформити у лікаря, який проводив щеплення у пункті вакцинації закладу охорони здоров’я, або у сімейного лікаря;

– негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на коронавірус (діють 72 години).

Перевізники своєю чергою повинні проінформувати пасажирів про те, що у них мусить бути один із зазначених вище документів.

Відповідальність покладається на пасажирів

Відповідальність за наявність документа про щеплення або негативного тесту на коронавірус під час міжрегіональних поїздок автотранспортом (крім легкових автомобілів) покладається на пасажирів. У разі відсутності такого документа пасажирові загрожує штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

При перевезеннях у залізничному та авіатранспорті відповідальність за наявність зазначених документів у пасажирів несе перевізник. Відповідно він і заплатить штраф. Ухвалені зміни не стосуються міських та внутрішньообласних перевезень. Норма про наявність ковід-сертифіката або результату ПЛР-тесту також не поширюється на неповнолітніх.

*«Про встановлення карантину та введення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострій респіраторній хворобі COVID-19, спричиненій коронавірусом SARS-CoV-2».

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні