Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаАйстри: секрети пишного осіннього цвітіння

Айстри: секрети пишного осіннього цвітіння

Этот материал также доступен на русском языке
Айстри китайські такі популярні, що зараз, мабуть, і не знайдеш ділянки, де б вони не росли. Але не кожен квітникар може отримати якісні красиві квіти. З яких причин?

Здебільшого труднощі виникають через незнання агротехніки вирощування калістефуса. Новачки нехтують захистом рослин або не виконують деяких важливих для підтримки цвітіння прийомів…

Квіти не бояться заморозків

Айстра – рослина досить холодостійка. Розсада витримує короткочасні заморозки до мінус 7 градусів. Тому в більшості регіонів України саджання у відкритий ґрунт можна починати в третій декаді квітня, вона нічим не відрізняється від саджання інших культур.

Рослини заглиблюють на 1-2 см (залежно від потужності розсади) і рясно поливають. Я намагаюся саджати так, щоб рослини опинилися в неглибокій, 2-3 см, лунці. У міру росту айстри підсапую. Це збільшує якірність, тому відпадає потреба підв’язки. Стандартна схема саджання на присадибних ділянках – 20х40 см.

Ну і звичайно, не варто забувати про хвороби та шкідників, попри те що сучасні сорти досить стійкі до них. Молоді сходи можуть уражатися чорною ніжкою. Для боротьби з нею використовую Превікур Енерджі. Найчастіше чорна ніжка проявляє себе в загущених посівах при високій вологості повітря та ґрунту. Якщо полив оптимальний, а вологість ґрунту низька, можна обійтися і без Превікура.

Шкідники та хвороби айстри

Айстри погано переносять перезволоження повітря і ґрунту – воно сприяє розвитку більшості хвороб. Найпоширеніші – іржа, борошниста роса і фузаріоз. Для їх профілактики айстри обробляють системними фунгіцидами типу Ридоміл Голд. Найчастіше айстри хворіють після тривалих дощів. Від надлишку вологи тканини набухають і на рослинах з’являються численні мікротріщини, через які і проникають збудники хвороб. Після закінчення дощів і з підвищенням температури створюються всі умови для їх розвитку. Тож слід обробляти квітники вчасно.

Найпоширеніші шкідники – павутинний кліщ і тля. Для їх придушення зазвичай використовую Актеллік, але можна і будь-який інший аналогічний за дією препарат, їх сьогодні на ринку вистачає.

Ще один злісний шкідник – вогнівки. В середині серпня метелики відкладають яйця в суцвіття айстр. Гусениці, які з’являються з них, харчуються внутрішніми частинами квітки. При масовому розвитку цього шкідника неможливо отримати ані якісного зрізу, ані насіння. Для боротьби з вогнівкою використовую як Актеллік, так і інші препарати широкого спектру дії.

Пасинкувати айстри чи ні?

Не слід нехтувати важливим прийомом для отримання високоякісного зрізу – пасинкуванням. У початковий період росту у айстри тільки одне стебло.

Потім починається розгалуження, з’являються пасинки першого порядку. Залежно від сортових особливостей їх може бути від 2-4 до кількох десятків. Що більше пасинків, то менше буде діаметр суцвіть. Тому їх частково видаляють, залишаючи 2-5 шт. Особливо великими будуть айстри, якщо видалити всі пасинки, залишаючи тільки одне суцвіття на центральному стеблі. В такому разі діаметр квіток на рослинах деяких сортосерій та сортів може сягати 18-20 см (Матадор, Валькірія, Корида та ін.). Але є сорти, яким видалення пасинків першого порядку протипоказане. Це низькорослі бордюрні – Камелот, Класик, букетні, колоновидні, помпонні – Серенада, Бідермаєр та ін. Діаметр суцвіть у них не збільшується, а декоративність їх втрачається. Тож і тут потрібен індивідуальний підхід.

Олег САВЕЙКО,

с. Хорішки Козельщинського району Полтавської області

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні