Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ 2022 році пенсію призначать по-новому: хто залишиться без виплат?

У 2022 році пенсію призначать по-новому: хто залишиться без виплат?

Этот материал также доступен на русском языке
Попри те, що в Україні офіційний вік виходу на пенсію становить 60 років, далеко не всі громадяни, які досягли такого віку, зможуть наступного року вийти на заслужений відпочинок.

Багатьом нашим співвітчизникам доведеться працювати довше, їм пенсія в 60 років не світить. А дехто і зовсім ризикує залишитися без виплат.

Вимоги до пенсійного стажу зростають 

За прогнозами Мінсоцполітики, з кожним роком кілкість українців, які зможуть вийти на пенсію в 60, буде скорочуватися. Так, 2028 року лише 55% шістдесятирічних громадян зможуть вчасно піти на заслужений відпочинок. Ще 40% доведеться працювати до 63 років, перш ніж вони отримають заповітне пенсійне посвідчення. А 5% будуть змушені працювати до 65. Таке діється через те, що в Україні, згідно з законом, щорічно змінюються умови виходу на пенсію, а саме – зростають вимоги щодо пенсійного стажу. Так, якщо нині, щоб вийти на пенсію в 60, достатньо мати 28 років страхового стажу, то вже наступного року умови зміняться: потрібно буде вже 29 років. Ця цифра буде приростати на одиницю з кожним роком – до 2028-го, коли вимога щодо страхового стажу сягне 35 років. Для тих, хто до свого 60-річчя не встигне накопичити потрібну кількість років страхового стажу, законом передбачено варіанти. Вони можуть піти на пенсію і при меншому стажі, проте в більш “зрілому” віці.

Фото: Рexels

У 2022 році на пенсію зможуть піти:

в 60 років – громадяни, які мають не менше 29 років страхового стажу;

в 63 роки – ті, у кого стаж складає від 19 до 29 років;

в 65 років – українці, які зуміли заробити від 15 до 19 років страхового стажу.

Ті ж, хто не зумів обзавестися і 15 роками страхового стажу, залишаться взагалі без пенсії. Їм держава може надати лише соціальну допомогу, яку будуть виплачувати з 65 років. Однак її будуть платити лише в тому разі, якщо середній дохід на одну людину в сім’ї, де проживає такий невдалий пенсіонер, нижчий за прожитковий мінімум.

Що робити, якщо страхового стажу не вистачає

Якщо ви ще досить молоді, офіційно працевлаштуйтеся і заробіть собі стаж.

Якщо офіційної роботи немає, а час іде, платіть самостійно внески до Пенсійного фонду. Час, протягом якого ви платитимете ці внески, буде зараховуватися вам до пенсійного стажу.

Якщо часу до настання пенсійного віку залишається мало або він вже настав, а вам бракує зовсім трохи стажу, його можна докупити. Для цього потрібно заплатити по 44% від мінімальної зарплати за кожен місяць, якого вам не вистачає.

При цьому слід пам’ятати, що у влади не райдужні прогнози щодо майбутнього нинішніх і майбутніх пенсіонерів. У Мінсоцполітики кажуть, що поступово розмір пенсійних виплат буде знижуватися у процентному відношенні до зарплати. Якщо зараз пенсія українців становить у середньому 30% від їхньої зарплати, то вже через 15-20 років вона становитиме всього 20%.

Джерело: biz.today.ua

Раніше опубліковано: У ПФУ пояснили, чи варто чекати пенсії при стажі 25 років 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні