Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіВакцина від фейків: правда про теорію змови, віруси та зміну геному

Вакцина від фейків: правда про теорію змови, віруси та зміну геному

Этот материал также доступен на русском языке
На середину вересня вже 15% українців отримали першу дозу вакцини, 12% – повністю вакциновані. Серед них – понад мільйон людей віком від шістдесяти років.

Вакцинація – єдиний доступний спосіб якомога швидше подолати епідемію та повернутися до нормального життя. Зараз отримати щеплення безкоштовно можуть усі охочі, потрібно лише звернутися до сімейного лікаря або до пункту щеплень. І якщо ви ще не вакцинувалися, бо чули багато новин, які вас відлякують, дуже ймовірно, що більшість із них – брехня та фейки. Розберімося з деякими з них нижче.

Фото: Getty Images

ФЕЙК №1: вакцини заразять організм вірусом

Вакцина не заражає організм інфекцією, а імітує її, допомагаючи організмові виробити імунітет. До складу вакцин додають лише ослаблені або неживі віруси або бактерії, або взагалі лише їхні частинки. У такому стані віруси та бактерії не здатні спричинити справжню інфекцію. Тому вакцина практично ніколи не викликає хвороби, натомість змушує організм виробляти Т-лімфоцити* й антитіла до патогенів (хвороботворних вірусів або бактерій).

ФЕЙК №2: базові станції 5G-зв’язку встановлюють для контролю вакцинованого населення

Це нічим не підтверджена теорія змови. 5G – це сучасна технологія бездротового мобільного зв’язку, спрямована на те, аби забезпечити максимальну швидкість передачі даних. На сьогодні жодних шкідливих наслідків, спричинених впливом бездротових технологій, зафіксовано не було.

Вакцини від COVID-19 створюють для протидії пандемії, через яку померло вже понад 4 мільйонів осіб. Вакцини не є засобом контролю над населенням через станції 5G. Коли про це говорять, згадують наночастинки, які містяться у вакцинах, і стверджують, ніби це вони під’єднуються до 5G.

Термін «наночастинка» пов’язаний з розміром частинки – вони мікроскопічні. мРНК-вакцини від «Пфайзер-Біонтех» (Pfizer-BioNTech) та «Модерни» (Moderna) містять наночастинки ліпідів, які переносять РНК у клітини організму людини. Проте немає жодних доказів, що ці ліпіди можуть переносити передавачі або приймачі 5G до клітин, або що 5G може якось підключатися до таких ліпідів.

ФЕЙК №3. Вакцина перетворить вас на генномодифікованих людей

Це неправда. мРНК-вакцини (вакцини розробки «Модерна» або «Пфайзер-Бионтек») проти COVID-19 не проникають в ядро клітини, де міститься ДНК. Тому мРНК-вакцина не може змінити ДНК. Натомість мРНК-вакцини вчать клітини тіла виробляти білок або його частину, який викликає імунну відповідь всередині організму. Ця імунна відповідь передбачає вироблення антитіл, що захищають людину від зараження у майбутньому. 

Фейк №4: після вакцинації імунна система людини «може зламатися» і людина залишиться інвалідом або помре

Зараз поширюють цитату російського професора Полєтаєва про те, що після вакцинації імунна система людини «може зламатися» і людина залишиться інвалідом або помре, але це антинаукове твердження. Вакцини не змінюють імунну систему людини, а лише вчать її реагувати на певний патоген, аби вберегтися від зараження в майбутньому. Перед тим як потрапити в масове виробництво, вакцини проходять доклінічні дослідження та три етапи клінічних випробувань, під час яких встановлюють їхню безпечність та ефективність. Уже після виробництва препарати проходять контроль якості.

Матеріал підготовлено ГО Вокс Україна за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

лімфоцити це білі кровяні клітиниякі спеціалізуються на виявленні уражених вірусом клітин.

Що таке «ВоксЧек»?

«ВоксЧек» проєкт із перевірки фактів та спростування міфів, започаткований 2016 року громадською організацією «Вокс Україна». За 5 років аналітики перевірили понад 10 тисяч тверджень українських політиків, запустили безкоштовний онлайн-курс із перевірки даних «Довіряй-перевіряй», випустили два річних «Рейтинги брехунів і маніпуляторів в українській політиці», а також беруть участь у ток-шоу «Зворотний відлік» на UA:Перший». У 2016 и 2018 роках понад 600 українців пожертвували «ВоксЧек» майже 1 млн. грн.

Докладніше читайте на сайті: voxukraine.org.ua 

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні