Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛікування пацієнтів з коронавірусом: що змінилося?

Лікування пацієнтів з коронавірусом: що змінилося?

Этот материал также доступен на русском языке
Стандарт надання медичної допомоги «Коронавірусна інфекція» в Україні оновлюється постійно. Робиться це з урахуванням нових рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та Центру контролю і профілактики захворювань.

Нещодавно до наказу МОЗ «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)» № 722 було внесено чергові зміни. 

Кому належиться експрес-тестування?

Доопрацьований документ розширює перелік осіб, яким будуть проводити експрес-тестування на коронавірус.

Такими особами є:

  • медичні працівники, які надають медичну допомогу або доглядають за пацієнтами, хворими на COVID-19;           
  • працівники лабораторій, що працюють зі зразками, отриманими з дихальних шляхів пацієнтів, хворих на COVID-19;         
  • працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділків, які беруть участь у розтині тіла, зокрема – взятті зразків;         
  • інші медичні та фармацевтичні працівники;         
  • пацієнти, які потребують планової госпіталізації й не мають при цьому ознак тяжкого гострого респіраторного синдрому або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ);         
  • соціальні працівники;         
  • працівники Національної поліції, Служби безпеки президента України, Управління державної охорони та інші особи, які контактують з главою держави;         
  • нацгвардійці, прикордонники;         
  • призовники, військовослужбовці;         
  • працівники Держслужби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів;         
  • працівники закладів закритого типу;         
  • особи, що перетинають контрольні пункти в’їзду-виїзду;         
  • особи, які мають бути протестовані у плині розслідування спалаху захворюваності.         

Якщо провести експрес-тестування неможливо, особи з перших п’яти категорій списку будуть проходити тестування методом ПЛР.

Крім того, тепер медпрацівники повинні інформувати Центр контролю та профілактики захворювань МОЗ про лікування хворих на COVID-19 або його припинення не пізніше ніж через один день від дати початку лікування або виписки. Раніше лікарям давали триденний термін.    

Хто і коли повинен самоізолюватися?

За новими правилами, спостереження за контактними особами встановлюється на два тижні від останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком інфікування COVID-19. Причому – незалежно від того, була ця людина вакцинована проти коронавірусу чи ні.

Контактні особи, які отримали повний курс вакцинації, а також ті, хто перехворів на COVID-19 протягом останніх шести місяців (з документальним підтвердженням), за відсутності симптомів не повинні самоізолюватися. Якщо ж симптоми з’являються, людина повинна пройти тестування і самоізолюватися до отримання результату обстеження.

Контактні особи, які не пройшли повний курс вакцинації, незалежно від наявності симптомів, повинні пройти тестування на п’ятий-сьомий день після контакту і перебувати на самоізоляції. Припинити її можна в разі отримання негативного результату тесту.

Раніше повідомлялося: Коли чекати ліків від коронавірусу?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні