П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКому та коли перераховують пенсії?

Кому та коли перераховують пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже часто перерахунок за зарплатою робити невигідно. Важливо, щоб ваша зарплата не просто зростала, а щоб вона була якомога вища за середню зарплату по країні.

«У квітні цього року я вийшла на пенсію. І хочу дещо запитати.

  1. Через який час можна розраховувати на індексацію пенсії та як вона у принципі нараховується?
  2. Я далі працюю, а отже, через два роки має бути перерахунок пенсії. Мені зроблять такий перерахунок тільки за стажем, а чи зарплату за ці два роки теж врахують? Після виходу на пенсію зарплата у мене підвищилася.

Малуха І.А., м. Куп’янськ, Харківська обл.»

«Нову» пенсію не індексують

Наразі індексація здійснюється шляхом збільшення на певний відсоток зарплати, яка підставляється у формулу розрахунку пенсії. Проводиться така індексація в березні кожного року. Розмір індексації залежить від рівня інфляції й темпів зростання середньої зарплати в Україні. Як правило, Кабінет Міністрів щороко виносить додаткову постанову, де зазначається, на який саме відсоток проводиться підвищення. Але деяких пенсіонерів індексація оминає. Наприклад, вашу пенсію навряд чи заіндексують наступного року, оскільки вона її щойно лише призначено. Пенсії, призначені цього року, наступного року індексувати не мусять. Якщо це і станеться, то не раніше, ніж навесні 2023 року.

Перерахунок для працюючих пенсіонерів

Є ще один механізм підвищення пенсій. Він пов’язаний з періодичним зростанням прожиткового мінімуму. В результаті збільшуються мінімальні пенсії, а також деякі надбавки. Але на працюючих пенсіонерів ця норма, на жаль, не поширюється. Пенсію з урахуванням нового вищого прожиткового мінімуму перерахують тільки після звільнення.

При цьому працюючі пенсіонери справді мають право на перерахунок пенсії, передусім за стажем. Якщо ви далі працюєте, то перерахунок пенсії зроблять не раніше ніж через два роки з моменту призначення пенсії. Якщо зарплата у вас висока, то врахують і її. Тут потрібно прораховувати, що вигідніше: залишити ту зарплату, яку вже враховано при призначенні пенсії, а чи долучити додатково ще два роки до вже наявних даних про зарплату. Дуже часто перерахунок за зарплатою робити невигідно. Важливо, щоб ваша зарплата не просто зростала, а щоб вона була якомога вища за середню зарплату по країні. Тоді індивідуальний коефіцієнт зарплати може бути переглянутий у бік збільшення і позитивно вплинути на підсумковий розмір пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Підвищення пенсій у грудні: одним додадуть 800 гривень, іншим – 80

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні