Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк заощадити на ліках?

Як заощадити на ліках?

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість людей з віком ходять до аптеки так само часто, як і на роботу. То голова болить, то суглоби крутить, а якщо є хронічні захворювання – гроші з гаманця плавно перетікають до фармацевтів.

Іншими словами, витрати на підтримання здоров’я значні, а в підсумку доводиться економити на продуктах або предметах першої потреби.

«Чи можна отримати необхідні ліки безкоштовно або купити з доплатою?» – написав нам на електронну пошту Олег Гончаров. Це ж питання хвилює й інших наших читачів, особливо тих, хто мешкає в маленьких містах, селах і селищах. Насправді програми щодо пільгового забезпечення ліками є, і їх кілька.

 «Доступних ліків» стало більше

З 2017 року діє програма реімбурсації (відшкодування) «Доступні ліки». Завдяки цьому пацієнти можуть отримати в аптеці необхідні препарати безкоштовно або з доплатою, решту аптекам відшкодовує держава. Механізм реімбурсації поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет другого типу і бронхіальну астму.

У серпні набрав чинності оновлений Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації*. До нього ввійшли 292 препарати, з них 16 – для лікування бронхіальної астми, 51 – для лікування цукрового діабету другого типу, 27 – для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів, 198 – для лікування серцево-судинних захворювань. З 292 безкоштовними для пацієнтів є 70 препаратів. Найдешевші ліки, вартість якого повністю відшкодовує держава, коштують 6,28 гривні, найдорожчі – 548,19 гривні.

***

27 вересня МОЗ затвердило ще один Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації**. До нового Реєстру включено 138 лікарських засобів, призначених для лікування цукрового та нецукрового діабету, а також розладів психіки та поведінки, епілепсії, з них:

– 5 препаратів для лікування нецукрового діабету (міжнародна непатентована назва (МНН) «Десмопресин») – усі безкоштовні;

– 57 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії, з них 18 – безкоштовні (МНН – «Амітриптилін», «Вальпроєва кислота», «Галоперидол», «Карбамазепін», «Клозапін», «Ламотриджин», «Рисперидон», «Флуоксетин»);

– 76 – це препарати інсуліну та аналоги для ін’єкцій швидкої, середньої та тривалої дії, зокрема 47 безкоштовних для пацієнтів.
Обидва названі реєстри лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, діють одночасно. Нагадаємо, що отримати препарати за програмою «Доступні ліки» пацієнти з діабетом або розладом психіки, як і всі інші, можуть лише за електронним рецептом. В даному разі рецепт оформляється лікарем (ендокринологом, неврологом або психіатром) на підставі індивідуального плану.

Дізнатися адреси аптек, де реалізують ліки за державною програмою, можна у лікаря або за безкоштовним номером контакт-центру Національної служби здоров’я: 16-77.

ВАЖЛИВО! Без декларації з сімейним лікарем скористатися програмою «Доступні ліки» неможливо.

Програма для пільговиків

Крім програми реінбурсації, є програма надання ліків безкоштовно або зі знижкою для пільгових категорій населення (Постанова Кабінету Міністрів № 1303 від 17 серпня 1998 року (в редакції від 14.08.2021 р.). Нею можна скористатися за наявності певних захворювань, таких як: онкологічні й гематологічні, діабет (цукровий і нецукровий), ревматизм і ревматоїдний артрит, психічні захворювання (особам з інвалідністю першої та другої груп), бронхіальна астма, хвороба Паркінсона і т.ін.

При амбулаторному лікуванні лікарські препарати мають бути безкоштовними для таких категорій пацієнтів:

1) незалежно від розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї:

– діти віком до трьох років;

– учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, постраждалі учасники Революції Гідності та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорій 1 і 2, а також неповнолітні діти померлих осіб категорій 1 і 2;

– неповнолітні діти померлих чорнобильців категорій 1 і 2, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою;

– пенсіонери та особи з інвалідністю, які отримують мінімальний розмір пенсії за віком, за інвалідністю або за втратою годувальника (крім осіб, які отримують пенсію за втратою годувальника на дітей);

– особи з інвалідністю та особи, які отримують державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

– ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, податкової міліції, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів національної поліції й деяких інших осіб та їх соціальний захист»;

2) якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (тобто не перевищує 3180 гривень):

– діти з багатодітних сімей;

– особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3;

– учасники війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

– жертви нацистських переслідувань;

– жінки (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, виробничої травми або з інших причин, які не вступили в повторний шлюб;

– особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

– неповнолітні діти померлих громадян з числа чорнобильців категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою;

– особи, які працювали з моменту аварії на ЧАЕС до 1 липня 1986 року не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986-1987 рр. за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), і ці роботи виконувалися за урядовими завданнями.

При амбулаторному лікуванні лікарські препарати з оплатою 50% їхньої вартості мають відпускатися за рецептами лікарів для таких категорій громадян:

– діти віком від трьох до шести років;

– особи з інвалідністю першої та другої груп, відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

– реабілітовані особи, які стали особами з інвалідністю внаслідок репресій або є пенсіонерами;

– почесні донори України і громадяни України, нагороджені знаком «Почесний донор СРСР».

ВАЖЛИВО! Безкоштовне відпускання лікарських засобів за названими вище захворюваннями можливе лише при амбулаторному лікуванні основного захворювання, за яким пацієнтові надано пільги. І, звичайно, за наявності рецепта від лікаря.

Ще 427 найменувань ліків безкоштовно. Де їх одержати?

Ще один документ, який не можна оминути, – Національний перелік основних лікарських засобів (далі – Нацперелік), затверджений Постановою Кабінету Міністрів № 333 від 25 березня 2009 року (в редакції від 15.04.2021 р.).

Нацперелік містить 427 лікарських засобів з доведеною ефективністю, які застосовуються в лікуванні серцево-судинних захворювань, хвороб органів дихання, інфекційних захворювань, хвороб кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок і т.ін. Вони закуповуються закладами охорони здоров’я коштом державного та місцевих бюджетів. І скористатися ними може будь-який пацієнт при отриманні як екстреної, так і первинної медичної допомоги. Для пацієнтів, які лікуються в лікарні, ліки з Нацпереліку мають надавати безкоштовно на весь період перебування в стаціонарі – уточнюють у Міністерстві охорони здоров’я.

Ознайомитися з переліком безкоштовних ліків можна на сайті natsperelik.com.ua. Ця інформація також має розміщуватися на інформаційних стендах лікарні, на офіційних сайтах регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я.

Крім того, в різних населених пунктах є місцеві програми забезпечення пацієнтів ліками (дізнатися про це можна у свого лікаря). При цьому місцеві органи влади можуть закуповувати препарати поза Національним переліком основних лікарських засобів, якщо, звичайно, в бюджеті на це є гроші.

ВАЖЛИВО! Якщо в лікарні не надають безкоштовні ліки з Національного переліку, можна звернутися зі скаргою до головлікаря установи і до керівництва місцевого департаменту охорони здоров’я.

 

*«Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, станом на 5 серпня 2021 року» (наказ МОЗ України № 1705 від 10.08.2021 р.)

**«Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, станом на 1 жовтня 2021 року» (наказ МОЗ України № 2077 від 27.09.2021 р.)

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні