П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЗ віком  ми набираємо вагу. Як уникнути цього?

З віком  ми набираємо вагу. Як уникнути цього?

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, ви помітили: що старшими ми стаємо, то більше схильні до повноти.

Та й вчені підтвердили, що сьогодні майже у 80% літніх людей є проблеми із зайвою вагою. Але чи такою неминучою є повнота у зрілому віці і чи в змозі ми протистояти цим змінам?

Чому ми набираємо вагу?

Медики з’ясували, що після сорока років обмін речовин в організмі чоловіків і жінок сповільнюється, і наше тіло вже не потребує стільки активності, як раніше. Ось і виходить, що надлишкова енергія, яку ми в молодості витрачаємо на рух, призводить до набору ваги. Однак проблема набору зайвої ваги не лише в малорухливому способі життя чи в недотриманні дієт. Причина криється і в нашому здоров’ї: дефіцит гормонів щитовидної залози, проблеми з підшлунковою залозою і порушення в роботі кори надниркових залоз, серцево-судинні захворювання, підвищений цукор в крові та інше. Не менш важливими є емоційна складова – стреси, депресії, втома – і вікова гормональна перебудова (у чоловіків – у 50-60 років і у жінок – у 48-50 років).

Як із цим упоратися?

ВИБИРАЙТЕ ПРАВИЛЬНІ ПРОДУКТИ. Вчені з’ясували, що підтримувати струнку фігуру допомагає їжа, багата флавоноїдами, які допомагають знизити вагу: журавлина, полуниця, черешня, виноград червоних сортів, чорниця, зелений чай, яблука червоних сортів, цибуля ріпчаста і цибуля-порей, броколі. Ті, хто кожен день включає у свій раціон продукти з цього списку, можуть надовго зберегти своє здоров’я і фігуру.

БІЛЬШЕ РУХАЙТЕСЯ. Наприклад, у вихідні можна вибратися на прогулянку в парк, в ліс або до моря. За можливістю частіше ходити пішки або підніматися на верхні поверхи сходами, регулярно робити зарядку.

РОЗВ’ЯЗУЙТЕ МАТЕМАТИЧНІ ЗАДАЧІ. Читання, вивчення мов, гра в шахи та інші інтелектуальні ігри стимулюють розвиток мозку. А це, своєю чергою, запобігає стресу і депресії, підвищує рівень задоволеності від життя, а отже, дозволяє залишатися у формі.

СЛІДКУЙТЕ ЗА ЗДОРОВ’ЯМ. Вік приносить небажані проблеми зі здоров’ям, які ведуть до проблем з вагою. Щоб розпізнати ознаки недуг, що починаються, потрібно періодично здавати базові аналізи і відвідувати лікаря.

ЗАБУДЬТЕ ПРО ДІЄТУ. Низькокалорійні дієти можуть, навпаки, погіршити метаболізм. Організм просто не отримує достатньої кількості калорій, і м’язова тканина заміщається жировою, а це шкідливо.

ПИЙТЕ ВОДУ. Вода, випита за 20-30 хвилин до їди, знижує відчуття голоду і прискорює метаболізм. Обов’язково потрібно пити воду, коли дуже хочеться чогось солодкого.

Їй і йому – по 75
  • Рецепт навздогін – їмо і худнемо

Яблучный крамбл*

Ілюстративно фото

Яблуко або груша – 1 шт., родзинки – 1 столова ложка, вівсяні пластівці – 2 столові ложки, мед – 1 чайна ложка, рослинна олія або вершкове масло – 0,5 столової ложки, кориця, насіння або горішки – за смаком.

Яблуко натерти на крупній тертці, з’єднати з родзинками (попередньо їх промити) і викласти у форму рівним шаром. У вівсяні пластівці додати мед, масло, корицю і все добре перемішати. Поверх яблучного шару рівномірно розподілити вівсяний шар. Покласти крамбл у розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин або доки не підрум’яниться вівсянка. Ще теплий крамбл посипати насінням або горішками.

*Крамбл – традиційний британський десерт, схожий на наш яблучний пиріг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні