П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіТри питання про щеплення. Актуально!

Три питання про щеплення. Актуально!

Этот материал также доступен на русском языке
Кампанія з вакцинації проти коронавірусу в розпалі. Багато хто з тих, що встигли отримати дві дози вакцини, зняли маски, перестали дотримуватися дистанції і вважають, що тепер вони захищені від будь-яких форм підступного вірусу, навіть від нової «Дельти». Але чи так це насправді?

1. Чи може людина ходити без маски і не дотримуватися дистанції, якщо вона отримала дві дози вакцини від коронавірусу?

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також українських лікарів, навіть ті, хто зробив щеплення, у громадських місцях повинні носити маски та триматися одне від одного на відстані 1-1,5 метра. Таке становище зберігатиметься, аж поки точно стане відомо, що вакцина цілком захищає від передання вірусу. На сьогодні таких даних немає. Більше того, в деяких випадках вакцина може не спрацювати. Тому навіть тим, хто пройшов вакцинацію, краще все-таки не ризикувати – носити маски та дотримуватися дистанції.

Звичайно, повний курс щеплень дає надію на те, що людина в разі зараження перенесе захворювання більш-менш легко і не потрапить до лікарні. Однак навіть дві дози щеплення стовідсоткової гарантії дати не можуть. Крім того, вірус постійно мутує, і хоча вакцини захищають від більшості штамів, ризикувати все ж не варто. Прикладом може послугувати Ізраїль: там після початку вакцинації карантин згорнули, але, як виявилося, цей захід був передчасний, і ізраїльтянам довелося знову надіти маски.

2. Навіщо змішують вакцини проти коронавірусу?

У більшості країн Європи, зокрема і в Україні, фахівці дозволили комбінувати різні вакцини. Тобто, зробивши перше щеплення однієї вакциною, другу можна зробити іншою. Однією з причин цього стало те, що у деяких людей на ту чи іншу вакцину виникала алергійна реакція. Так, наприклад, якщо після першої дози вакцини «АстраЗенека» (AstraZeneca) з’явилися побічні ефекти, тоді другою дозою вводять «Пфайзер» (Pfizer).

Є і ще одна причина. Кожна держава прагне отримати вакцину для свого населення якомога скоріше, тому у світі є конкуренція щодо придбання вакцин. До України вони надходять у міру укладання контрактів. Однак іноді трапляються перебої або затримки, порушується графік постачань, і тоді доводиться друге щеплення робити вакциною іншого виробника.

3. Чи будуть вводити третю дозу вакцини?

Останнім часом з’явилася інформація, що, можливо, нам доведеться вводити ще й третю дозу вакцини. Однак, за офіційними даними, зараз такої потреби поки що немає, людям достатньо двох або однієї дози вакцини, залежно від препарату. Про третю дозу стали говорити компанії-виробники вакцин «Пфайзер» і «Модерна» (Moderna). Вони збираються створити препарат, який зможе сформувати у людини імунітет проти будь-яких штамів коронавірусу, навіть проти «Дельти». Наприклад, для цього в уже готову РНК-вакцину досить буде внести невеликі зміни.

Штам коронавірусу «Дельта» на сьогодні вважається найнебезпечнішим і поширюється по світу з великою швидкістю. Якщо він охопить цілий світ, у нас не залишиться іншого виходу, як почати робити ще одну ін’єкцію, бо ті вакцини, якими ми щепимося зараз, від «Дельти» захищають не так добре, як від інших відомих штамів коронавірусу.

Підготували Ірина Сорокіна і Андрій Горін

Что предшествовало: В Україні — «Дельта». Вакцина захистить? 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні