Підвищують рівень холестерину куріння, надмірну вагу, переїдання, недостатню фізичну активність, неправильне харчування, порушення роботи шлунка та деякі ендокринні порушення.
Де найбільше «шкідливого» холестерину
Найбільше шкідливого холестерину знаходиться в жирах тваринного походження. Під час приготування їжі потрібно виключити смажені страви. Продукти краще варити, тушкувати, запікати чи готувати на грилі. Перед приготуванням з м’яса потрібно зрізати весь зайвий жир, з курки – шкірку. Під час дієти для зниження холестерину потрібно їсти 5 разів на день приблизно кожні 3-4 години.
Що треба виключити з раціону
З раціону потрібно повністю виключити гусака, качку, свинину, баранину та всі частини туші, в яких міститься велика кількість сала, а також печінка, нирки, легені, язик та мізки. Шкідливі жири також містяться у шинці, сосисках, ковбасі, м’ясних консервах та копченостях. Не варто вживати ікру риб, шпроти, жирну річкову рибу, кальмари та восьминоги.
Найгірше джерело холестерину
Однак найгірше джерело холестерину – маргарин, який міститься у випічці та фаст-фуді. Не принесуть користі жирні молочні продукти: сир, сметана, сири, масло. Краще включити до раціону кефір і молоко, йогурт, знежирений сир. Обмежте вживання яєць до трьох штук на тиждень.
Як зменшити кількість холестерину в організмі
Щоб зменшити кількість холестерину в організмі, корисно їсти хліб із борошна грубого помелу та макарони із твердих сортів пшениці. Вони містять рослинні волокна, які пов’язують холестерин та виводять його з організму. Крім того, корисно включати до раціону рослинні жири та жир морських риб, який сприяє зменшенню холестеринових бляшок.
Нагадаємо, ми розповідали вам, які варення при яких захворюваннях корисні, а також які продукти небезпечно їсти після закінчення терміну придатності.