Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи корисне прогрівання суглобів при артрозі?

Чи корисне прогрівання суглобів при артрозі?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто, напевно, чув про те, що компреси допоможуть втамувати біль у суглобах. Але чи можна їх застосовувати і чи не посилять стан хворого?

За словами терапевта Бориса Скачка, такі компреси за  дійсно рекомендується прикладати до колін, гомілковостопних суглобів, на зап’ястя і лікті – вони покращать кровообіг. Для цього використовують речовини, що мають погану теплопровідність, тобто тривалий час утримують тепло після нагрівання.

Це може бути добре прогрітий пісок, сіль, картопляна маса, потовчена, домашній сир. Можна розвести у гарячій воді крохмаль або агар-агар до утворення густої суміші. Масу загортають у шматок або шкарпетку і прикладають до проблемного суглоба, закутуючи поліетиленом та теплою хусткою. Такі ж компреси можна класти на груди для прогрівання навіть дітям при трахеїті, а от у разі бронхіту вони не показані.

У санаторіях з метою глибинного прогріву до суглобів прикладають лікувальні грязі, парафін. Завдяки цьому покращується кровообіг, що сприяє надходженню корисних речовин та виведенню токсинів.

Перед цією тепловою процедурою за 20 хвилин треба поїсти. Тоді корисні речовини, що потрапили в травний тракт, встигнуть вбратися в кров, яка, збагачена ними, перемістить все необхідне до хворих місць і «підгодує» їх.

Серед протипоказань до таких теплових процедур є онкологічні захворювання. Зігріваючи суглоби, можна спонукати прогресування хвороби. Також не слід робити компреси у разі розширення вен, атеросклерозу, діабету. Якщо останній дав ускладнення на ноги, прогрівання може провокувати відкриття виразок.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з лікарем.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як запобігти обвисанню шкіри.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні