П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілля"Чому я живий": в Одесі на кінофестивалі пройшла прем'єра фільму Одеської кіностудії

“Чому я живий”: в Одесі на кінофестивалі пройшла прем’єра фільму Одеської кіностудії

Этот материал также доступен на русском языке
Світова прем'єра фільму Одеської кіностудії "Чому я живий" відбулася на Одеському кінофестивалі.

Фільм був задуманий ще на початку 90-х. Тоді письменник і драматург Євген Митько написав сценарій про своє дитинство, реалізовувати який він хотів довірити виключно Віллену Новаку.

Фото: Лариса Козова. Режисер Вілен Новак і актор Роланд Митько

Всі ці роки робилися спроби знайти фінансування. Однак вони увінчалися успіхом лише в 2019 році. Саме тоді фільм пройшов відбіркові тури 11 конкурсного добору Держкіно і отримав фінансування. До зйомок приступили рік тому, в липні 2020 року, і незважаючи на карантин, фільм зняли і змонтували менше ніж за рік. Бюджет фільму – 46,2 млн.грн. з яких 80% – гроші держави. Генеральним продюсером виступив Андрій Осипов.

Про те, яке значення для одеситів має відродження Одеської кіностудії, говорити не треба. Зал вибухнув оплесками вже на перших секундах заставки, щойно на екрані з’явився легендарний фірмовий кораблик і звуки ринди. І після перегляду цього епічного двогодинного полотна ще довго не відпускали знімальну групу зі сцени.

Фільм – автобіографічний і розказаний від імені маленького Жені, якому, як і мільйонам його співвітчизників, судилася доля пережити тяжкі і страшні роки війни. Ми простежуємо долі двох сімей – української та єврейської, які з волі випадку стали родичами. Так сталося, що в їхніх взаєминах є все: любов і ненависть, пристрасть і непорозуміння, радості і горе. Дія фільму відбувається в Маріуполі, і глядачі занурюються в майстерно переданий побут і звичаї довоєнного міста. Одесити впізнають багато місць, поданих як маріупольські. Втім, це ніяк не псує фільм. Ми ж пам’ятаємо, що в різні роки в Одеса в кіно ставала і Італією, і Парижем. Але зйомки проходили не лише в місті, а й на території області – на березі Куяльницького лиману, в селах Іллінка та Ковалівка.

 

 

Відзначимо і акторський склад.

Героїв фільму Фросю і Ленчика зіграли молоді актори Роланд Мишко і Анастасія Марків (глядачі згадають її з участі в талант-шоу “Х-Фактор”).

Батьків Фросі грають Віктор Жданов, актор Київського академічного театру, відомий своїми ролями у фільмах «Захар Беркут», «Додому», «Кіборги», інших, та Ірина Мельник, на рахунку якої понад 70 ролей у фільмах і серіалах. Батьками Ленчика стали Ольга Радчук, в фільмографії якої 75 ролей у кіно, телесеріалах, і її партнер Артем Вільбік – актор серіалу «Я тебе знайду», «Суддя» і «Готель «Купідон».

Роль маленького Женьки дісталася 8-річному киянину Максиму Гора, імовірно, майбутній зірці українського кінематографу. Також на екрані ми побачимо і відомих одеситів Олексія Горбунова, Георгія Делієва, Якова Гоппа.

Вихід фільму в кінотеатрах країни запланований на 4 листопада.

Юлія Сущенко

Фото авторки і кадри зі зйомок

Раніше опубліковано: Відомі імена призерів Одеського кінофестивалю – 2021

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні