П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУкраїна, пенсії: як змінювалися виплати за роки незалежності?

Україна, пенсії: як змінювалися виплати за роки незалежності?

Этот материал также доступен на русском языке
24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила постанову про проголошення незалежності України. До кінця того ж року вже Верховна Рада України ухвалила Закон «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 5 листопада 1991 року.

Відтоді пенсійне законодавство зазнало значних змін і його й далі постійно переписують. Спробуємо осягнути неосяжне і згадати, як змінювався розмір пенсій за останні 30 років.

Виплати пенсіонерам і грошова реформа

Зазначений вище закон набрав чинності 1992 року. Він багато в чому дублював принципи радянського пенсійного законодавства. Пенсія становила 55% від зарплати. За кожен рік, відпрацьований понад 20 років для жінок і понад 25 років для чоловіків, пенсія збільшувалася ще на 1%. Але в умовах гіперінфляції ця формула відійшла на другий план. Пенсії постійно перераховували буквально в ручному режимі з поправкою на зростання цін і знецінення національної валюти.

У 1991 році середня пенсія становила 103 карбованці*. У 1992 році відбувся перехід на купоно-карбованці. Того року середня пенсія становила 539 купонів. У 1993 році середня пенсія становила 9735 купонів, тобто за рік зросла у 18 разів! Мінімальна пенсія тоді була 4600 купонів.

Далі ще більш шокуючі цифри: в 1994 році середня пенсія становила 292 тисячі купонів, а в 1995 році її розмір перевалив уже за мільйон. Номінально багато які пенсіонери стали мільйонерами. Постійно доводилося переглядати розмір мінімальної пенсії. Спеціальними рішеннями уряду мало не кожен місяць коректувалася зарплата, яка враховувалася при призначенні пенсії: зарплату множили на певні коефіцієнти, щоб її рівень відповідав реаліям часу. З березня 1996 року вже навіть не середня, а мінімальна пенсія становила 1,5 мільйона гривень.

Три мінімалки, але не більше

Після цього відбулася грошова реформа – в Україні з’явилися гривні. Середня пенсія на той час становила близько 39 гривень. Інфляцію, це, звичайно, не зупинило, але її темпи значно знизилися. За наступні 8 років середня пенсія зросла приблизно в 3,5 раза і до 2003 року склала 136 гривень.

Важливий момент. Згідно з чинним тоді Законом «Про пенсійне забезпечення», максимальна пенсія не могла перевищувати трьох мінімальних пенсій (а для тих, хто працював за Списком №1, – чотирьох мінімальних пенсій). Наприклад, 2003 року мінімальна пенсія становила 50 гривень. Тобто максимальна пенсія для більшості громадян обмежувалася сумою в 150 гривень. Розрахунковий розмір пенсії з усіма коефіцієнтами міг бути і набагато вищим, але платили людині все одно не більше 150 гривень. У цьому сенсі немає особливої потреби влазити в тонкощі старої формули розрахунку.

Пенсійні зміни 2000-х

У 2004 році набрав чинності абсолютно новий Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 9 липня 2003 року. Цей закон є чинним і зараз, хоча пережив уже близько ста редакцій. За новою формулою, різко скоротився відсоток пенсії від зарплати. Якщо говорити спрощено: скільки років стажу, стільки відсотків від зарплати складе пенсія. Наприклад, 30 років стажу дають пенсію в розмірі 30% зарплати.

Формула визначення зарплати для призначення пенсії виявилася несправедливою, і цю несправедливість не усунуто й досі. Зате на певний період було знято обмеження на максимальний розмір пенсії. Крім того, розмір мінімальної пенсії був прив’язаний до прожиткового мінімуму. Це призвело до того, що пенсії за кілька років зросли більш ніж удвічі. У 2005 році середня пенсія становила 316 гривень. Це зростання вже не було пов’язане з інфляцією. Наступне істотне зростання пенсій припало на 2008 рік. Тоді було здійснено так зване осучаснення пенсій – збільшили розмір зарплати, який підставляється у формулу розрахунку. Крім того, збільшили до 1,35 коефіцієнт стажу, який також підставлявся у формулу розрахунку. Тобто при 30 роках стажу людина змогла отримувати вже пенсію в розмірі не 30, а 40 відсотків від зарплати. Того ж року був ухвалений Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці», що дозволив збільшити пенсії деяким шахтарям. Станом на 2009 рік, середня пенсія становила 934 гривні (мінімальна тоді була 573 гривні).

Формула визначення зарплати для призначення пенсії виявилася несправедливою, і цю несправедливість не усунуто й досі

Переломний період: змінилося все

Наступний важливий етап у пенсійному законодавстві почався в жовтні 2011 року, коли жінкам стали поступово піднімати пенсійний вік з 55 до 60 років. У нинішньому, 2021, році перехідний період якраз закінчився. Тепер і чоловіки, і жінки йдуть на пенсію в 60 років. Втім, це не стосується самої формули пенсії.

Тоді ж, у 2011 році, змінилися параметри визначення мінімальної пенсії та доплати за понаднормовий стаж. Відтоді для гарантованого отримання мінімальної пенсії за віком жінкам потрібно відпрацювати не менше 30 років, а чоловікам – не менше 35 років. Наднормативним стажем тепер вважаються роки, відпрацьовані понад зазначений термін, до 2011 року потрібно 20 і 25 років відповідно.

Наприкінці того ж року резонансно змінилося пенсійне забезпечення чорнобильців. Закон відійшов на другий план, а розрахунок пенсії та встановлення надбавок віддали на відкуп Кабінетові Міністрів. Тоді пенсії у багатьох начебто зросли, але це були зовсім не ті розміри, які раніше були прописані в законі. У 2012 році, щоб пом’якшити жорстку пенсійну реформу 2011 року, здійснили ще одне осучаснення пенсій.

Пенсії в депресії

Далі настав нещасливий 2014 рік. Пенсії практично перестали зростати й індексуватися. Мінімальна пенсія в 2013-2015 роках не змінювалася і становила 949 гривень. З метою економії коштів у 2015 році заморозили зростання пенсій для держслужбовців. Жінкам підняли пенсійний вік при виході на пільгову пенсію. І жінкам, і чоловікам підняли кількість загального стажу, потрібного для призначення таких пільгових пенсій. Працюючим пенсіонерам стали платити тільки частину пенсії (урізали на 15%). За 4 роки, з 2013-го по 2016 рік включно, середня пенсія зросла на 230 гривень: була 1470 гривень, стала 1700 гривень.

Взяли курс на зниження кількості пенсіонерів

У жовтні 2017 року було проведено ще одну «реформу». Тоді раптово підняли кількість стажу, потрібного для виходу на звичайну пенсію за віком, і ця планка далі зростає. До 2018 року для призначення пенсії за віком у 60 років вистачало 15 років стажу, з 2018 року стали вимагати 25 років. Цього року пенсію не призначать навіть у 60 років, якщо у людини не буде 28 років стажу. З 2028 року буде потрібно вже 35 років стажу.

Крім того, з жовтня 2017 року пенсіонерам назад на 35% урізали коефіцієнт стажу (скасували ініціативу 2008 року). Щоб розмір пенсій при цьому не зменшився, одночасно провели чергове осучаснення пенсій та трохи підняли розмір мінімальної пенсії.

У 2018 році також був проведений довгоочікуваний перерахунок військових пенсій, але виплату підвищення розтягнули на три роки. У короткостроковій перспективі це призвело до того, що середня пенсія в 2018 році (2479 гривень) порівняно з 2017 роком (1828 гривень) зросла більш ніж на третину, тобто на 36%. Але стратегічно більшість новацій було спрямовано на уповільнення зростання майбутніх пенсій і найстрашніше – на зниження кількості пенсіонерів. У тому ж 2017 році скасували більшість видів пенсій за вислугу років. Це, разом з завершенням періоду підняття пенсійного віку для жінок і вкупі з високою смертністю, справді призвело до стрімкого зменшення кількості пенсіонерів. Рівень смертності зростає, а темпи приросту нових пенсіонерів уповільнюються.

Ввели вікові надбавки до пенсії

Останні два роки ознаменувалися низкою нових пенсійних ініціатив. Найцікавіше – це надбавки до пенсії залежно від віку та кількості стажу. Торік по 500 гривень додали громадянам віком від 80 років. У жовтні цього року обіцяють по 400 гривень людям віком від 75 до 80 років.

Для жінок і чоловіків зі стажем 30 і 35 років відповідно мінімальна пенсія вища, ніж у людей з меншим стажем. Станом на липень 2021 року мінімальна пенсійна виплата становить 1854 гривні (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність). У осіб із зазначеним вище стажем пенсія не може бути меншою за 2200 гривень. При цьому середня пенсія в Україні становить сьогодні 3778,78 гривні*. Це без урахування позапланового перерахунку пенсій для військовослужбовців та чорнобильців, який здійснили з 1 липня.

Післямова: зміни не завжди на краще

Про всі надбавки і види пенсій в одній статті написати неможливо. Зовсім коротко ми згадали про пенсії військовиків, держслужбовців, науковців та чорнобильців. У всіх своя окрема історія пенсійного забезпечення, яка за 30 років змінювалася неодноразово. Варто також враховувати, що найчастіше розміри пенсій коригуються додатковими постановами Кабінету Міністрів. Індексація то проводиться, то скасовується, її порядок теж неодноразово переписували. Кожен новий уряд намагається внести свою лепту. Іноді зі знаком мінус. Найчастіше замість комплексних реформ отримуємо точкові зміни. Замість спрощення законодавства бачимо дедалі більше його ускладнення, одні норми нашаровуються на інші.

Заради справедливості варто зазначити, що пенсії час від часу все-таки зростають, але не у всіх і не такими темпами, як хотілося б. Як не крути, а ціни на продукти і тарифи зростають швидше. І навіть в самому уряді зізнаються, що прожитковий мінімум мусить бути мінімум удвічі вищим. Добре було б, якби пенсії зростали так само швидко, як у першій половині 90-х років, а ціни при цьому не змінювалися.

Трохи про накопичувальні пенсії

З 2004 року у нас за законом має додатково діяти накопичувальна система пенсійного забезпечення. Але на практиці вона не працює. Попри численні обіцянки, жоден уряд цю систему впровадити не зміг. Навіть якщо її введуть незабаром, буде потрібно ще 20-30 років, щоб майбутні покоління змогли відчути хоч якісь результати. Якби закон виконували і ця система запрацювала 17 років тому, то вже сьогодні можна було б отримувати разом з основною пенсією додаткові виплати, як це відбувається в західних країнах. На жаль, у цьому питанні, як і в багатьох інших, ми поки що відстаємо.

Сергій Коробкін

*Тут і далі середній розмір пенсії подається за даними Держстату.

**За даними Пенсійного фонду.

Раніше опубліковано: Яка мінімальна пенсія у учасників бойових дій?  

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні