Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо потрібно знати про продаж сільгоспземлі, що знаходиться в оренді

Що потрібно знати про продаж сільгоспземлі, що знаходиться в оренді

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Експерти Бюро безкоштовної правової допомоги роз’яснюють, як продати земельну ділянку сільськогосподарського призначення, що знаходиться в оренді.

І етап. Звернення до нотаріуса.

Власнику земельної ділянки потрібно не пізніше ніж за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки звернутися до нотаріуса та зареєструвати намір про продаж земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Заяву про державну реєстрацію такого наміру подають нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу, разом із проектом такого договору.

ІІ етап. Повідомлення орендаря.

Нотаріус зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Важливо! Орендар вважається повідомленим про такий намір також у разі відмови отримати повідомлення, про що є відповідна позначка, або якщо повідомлення повернулося до нотаріуса у зв’язку із закінченням встановленого терміну зберігання.

ІІІ етап. Відповідь орендаря та укладання угоди.

Якщо орендар бажає придбати земельну ділянку, вона зобов’язана повідомити про це нотаріуса цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.

Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем земельної ділянки повинен призначити день та час укладання договору купівлі-продажу та сповістити про це орендаря цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення.

Під час укладання договору купівлі-продажу нотаріус зобов’язаний перевірити відповідність набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Джерело: Finance.UA

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні