Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиХто допоможе хворому пенсіонерові? 

Хто допоможе хворому пенсіонерові? 

Этот материал также доступен на русском языке
Вік, як правило, приносить стандартні проблеми зі здоров'ям. Страждають серце і судини, опорно-руховий апарат, та й просто з'являється слабкість.

Все це впливає на якість життя, коли стара або хвора людина не може сама себе доглядати. Що можна зробити в такій ситуації і на кого розраховувати?

Наші читачі запитують про те, хто може допомогти пенсіонерові. Наприклад, Пономаренко В.В. з села Кар’єрне Херсонської області пише: «У мене стався інсульт. Тепер я не можу ходити і себе обслуговувати. Родичів немає, а платити за допомогу зі своєї маленької пенсії не можу. Прочитав у газеті, що людям, які доглядають за хворими людьми, платить держава. Але ніхто не знає, як це можна зробити. До мене приходить жінка, яка приносить мені їжу, топить піч взимку. Як вирішити питання з оплатою її послуг?» Запитує про те, чи можна оформити догляд за самотньою сусідкою, і Віктор Шидківський – житель селища Красні Окни Одеської області.

Якщо є родичі

Ще недавно у самотньої людини, яка потребує догляду, була можливість користуватися сторонньою допомогою коштом держави. А той, хто здійснював догляд, отримував компенсацію, максимальний розмір якої становив 365,85 гривні. Про це йшлося у Постанові Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» № 558 від 29 квітня 2004 року. У вересні 2020 року цей документ втратив чинність. На зміну йому прийшла Постанова Кабінету Міністрів «Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійної основі» № 859 від 23 вересня 2020 року. І тепер, за новими правилами, компенсація надається тільки особам, які є членами сім’ї особи, що потребує догляду. Вони також мають мешкати на тій самій житлоплощі, бути пов’язані спільним побутом і мати взаємні права та обов’язки. Розмір допомоги на сьогодні не перевищує 2294 гривні.

Всебічна допомога для одиноких та хворих

Який же вихід з такої ситуації передбачено для тих, хто родичів не має? Зверніть увагу – тут ключовий момент у тому, хто вважається самотнім. Одинокою вважається людина, яка не має працездатних родичів, що повинні за законом її утримувати. Якщо ж такі родичі є, то незалежно від місця їх проживання людина не вважається одинокою. Одинока людина, що потребує догляду, може звернутися до територіального центру соціального обслуговування та скористатися безкоштовними послугами соцпрацівника.
Територіальний центр приймає на обслуговування пенсіонерів, інвалідів першої та другої груп незалежно від віку, одиноких непрацездатних громадян та інших соціально незахищених громадян, які потребують соціально-побутової та медично-соціальної допомоги. Розраховувати на допомогу соціального працівника самотня людина може на підставі картки медичного огляду, акту обстеження матеріально-побутових умов проживання, довідки про склад сім’ї та особистої заяви того, хто потребує допомоги.

До речі, за потреби скористатися послугами соцпрацівника можуть і ті, у кого є працездатні родичі. Щоправда, в цьому разі за послуги доведеться платити.

Доплати на догляд за хворою та літньою людиною

Деякі категорії тих, що потребують догляду, можуть отримувати від держави відповідні виплати.

1. Надбавка до пенсії на догляд, яку виплачує Пенсійний фонд. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян» №654 від 16 липня 2008 року (в редакції від 23.02.2019 р.), розмір надбавки ось уже багато років не змінювався – він становить всього 50 гривень. Отримувати цю доплату можуть:

  • особи з інвалідністю першої групи;
  • одинокі особи з інвалідністю другої групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку;
  • одинокі особи з інвалідністю третьої групи, які досягли пенсійного віку;
  • самотні одержувачі пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію згідно з Законами «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»).

2. Державна соціальна допомога на догляд, яку виплачує управління соцзахисту. Її можуть отримувати самотні особи, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду (Постанова Кабінету Міністрів № 663 від 31 липня 2020 року*). Допомога на догляд встановлюється у розмірі 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: з 1 липня вона становить 741,60 гривні (1854 грн. х 40%). Тобто соціальна допомога на догляд значно вища, ніж надбавка до пенсії від Пенсійного фонду (водночас їх обидві отримувати не можна).

Важливо: при оформленні надбавки на догляд або соціальної допомоги обов’язково будуть потрібні медичні документи, які підтверджують потребу в догляді.

*«Про внесення змін до Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні