П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому не індексують пенсію держслужбовця?

Чому не індексують пенсію держслужбовця?

Этот материал также доступен на русском языке
Вже кілька років пенсії держслужбовцям не перераховуються. Їхнє зростання заморожено відповідними нормативними документами, про що ми вже не раз писали.

«Мені не індексують пенсію і нічого не доплачують. Пишу і в район, і в область, і в міністерство. Звідусіль приходять відписки. Мені 90 років, у мене 47 років стажу. Кажуть, що я держслужбовець, тому підвищення не належиться. Хіба я в цьому винен? Нещодавно було ухвалено рішення про підвищення окладів держслужбовцям, отже, і мою пенсію повинні перерахувати. З цього приводу було навіть рішення Конституційного суду №7-р (II) /2019 від 13 грудня 2019 року. Прошу роз’яснення щодо цього.

Андрій Кочмар, м. Пустомити, Львівська обл.»

Як відомо, вже кілька років пенсії держслужбовцям не перераховуються. Їхнє зростання заморожено відповідними нормативними документами, про що ми вже не раз писали. Підвищуються тільки звичайні пенсії, призначені за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пенсії, призначені за нормами Закону України «Про державну службу», не перераховують, навіть якщо оклади у держслужбовців зростають. Багато колишніх держслужбовці у зв’язку з цим змушені переходити на звичайні пенсії.

Рішення Другого сенату Конституційного суду, на яке ви посилаєтеся, стосується перерахунків пенсій, призначених відповідно до Закону «Про прокуратуру». Там не йдеться про перерахунок пенсій держслужбовцям. У Міністерстві соціальної політики обіцяють відновити індексацію пенсій держслужбовців з наступного року. Але відповідний законопроект ще не ухвалено. Механізм індексації таких пенсій поки що теж не визначений.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні