П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаКвітникар з Дніпра зібрав найбарвистішу колекцію ірисів

Квітникар з Дніпра зібрав найбарвистішу колекцію ірисів

Этот материал также доступен на русском языке
Захоплюватися ірисами я ніколи не перестану! Познайомившись із десятками кольорів і відтінків, я закохався в цю королівську квітку. Завдяки своїй витонченості і строгості форм іриси дуже ефектно і яскраво доповнюють будь-яку клумбу.

Зараз саме час саджати

Сьогодні в моїй колекції понад 300 сортів, вітчизняної та зарубіжної селекції, від карликових до високих бородатих (понад 1 м) ірисів. Вирощую ефективні старі сорти і суперновинки наших днів.

Якщо посадити іриси, вони будуть рости на одному місці багато років, при цьому кущі швидко і ефектно розростаються. Їх не потрібно викопувати на зиму, не потрібно приховувати або берегти від морозу. Все що від вас буде потрібно, це посадити і далі – мінімальний догляд. Потрібно врахувати кілька важливих нюансів. В ідеалі ірисам потрібен хороший ґрунт. А взагалі іриси ростуть на будь-яких ґрунтах. Вплине ґрунт лише на розмір куща та квітки.

Найголовніше, садити й пересаджувати іриси можна з весни до жовтня. Але найкращий час для саджання – це період спокою, що йде за закінченням цвітіння.

Не робіть помилки – глибоко не саджайте, це неправильно. Я саджаю так, щоб листя було з північного боку, верхівки діленок – на третину над поверхнею землі, а корінці – спрямовані донизу і розправлені. Відстань між діленками при саджанні залежить від сорту ірисів і призначення посадки.

Наприклад, для високих ірисів – 40-50 см, а в міжряддях – 50 см. Нижча посадка дозволить швидко створити клумбу, але надалі іриси доведеться часто проріджувати.

Поливання для дальшого цвітіння

При вирощуванні бородатих ірисів важливо підтримувати ґрунт на ділянці в пухкому і чистому від бур’янів стані. Під час цвітіння ірисів бажано щодня видаляти (обрізати) зів’ялі квіти, тоді з першого і до останнього дня цвітіння іриси будуть свіжими.

Ірис дуже посухостійкий, може обходитися тривалий час без поливання. Але для продовження періоду цвітіння бажаним є поливання до і під час цвітіння рослин.

Влітку слід полоти від бур’янів, поливати треба лише у спеку.

Це все, що потрібно знати про агротехніку ірисів. Як бачите, все легко та просто. Ідеальна квітка, без зайвих турбот. А радості, краси і настрою іриси подарують на цілий рік.

Також хочу розповісти про найулюбленіші сортах. Сподіваюся, що допоможу у виборі.

Мої улюблені сорти

Неперевершений Тресурі Трейд вражає незвичайно рідкісним забарвленням! Своїми мереживами приведе у захват будь-кого! Стандарти (верхні частки квітки) яскраво-золотисто-лимонні. Фоли (нижні частинки квітки) вишнево-коричнево-фіолетово-чорні. Облямівка бежева, борідка жовта. Цвіте до кінця червня.

Нещодавно познайомився з цікавим сортом Тайгер Хоні. Це унікальний ірис тигрового забарвлення. Сподобався красивою і незвичайною формою. Стандарти і фоли з кремовими бризками і рядками на тлі кольору «батерскоч» (жовте вершкове масло), дуже привабливий.

Старожил моєї клумби Директ Флайт вишуканий, насичено-рожевий з домішкою блакитного. Борідки мандаринові з синім кінцем. Пінисті мережива нагадують мені хвилі на нашому чистому і привабливому Азовському морі.

Ірис Фіналіст підкорить будь-якого квітникаря ніжними кремовими стандартами, з лілуватим і жовтим вливаннями. А вишукані сливово-рубінові фоли з рожево-ліловим краєм зачарують своєю красою. Це найпізніший сорт, тобто він буде цвісти в період, коли інші іриси вже не цвітуть.

Дуже рано починає цвісти переможець багатьох конкурсів Хало ін Піч. Прекрасні персикові стандарти і білі, з персиковою облямівкою, фоли зробили цей ірис невимовно красивим. Борідка помаранчева.

Чудовий Олмост Перадайс прикрашає клумбу кремово-рожевими стандартами. Фоли – перелив малиново-рожевого зі світло-фіолетовим. Борідки помаранчеві. Пелюстки дуже гофровані та мереживні.

Біґ Скуїз – один з найбільших ірисів. Яскраво-оранжевий, з персиково-рожевим відтінком. Він помітний здалеку. А який тонкий і захоплюючий дух аромат іде від зрізаних квітів! Мені захотілося подарувати дружині саме такі квіти, до речі, вони стояли зрізані понад два тижні!

Радує і сорт Штам, який я вивів сам іще 2010 року. Він не має аналогів, принаймні я поки що не бачив. Світло-блакитні по краю з жовтуватою облямівкою стандарти мають ефектний вигляд з жовтувато-білими, з світлими прожилками фолами.

Дуже давно, коли я тільки починав збирати свою колекцію ірисів, один квітникар подарував мені кілька десятків нових сортів. Саме з них і почалася моя колекція і любов до ірисів. Я теж хочу комусь із вас, любі читачі, зробити подарунок. На жаль, всім подарувати іриси я не можу. Але виберу п’ятьох переможців, яким подарую свої улюблені сорти. Конкурс простий, напишіть мені в листі, яка у вас клумба і які на ній ростуть квіти. Хто напише кращу розповідь, той і отримає подарунки.

Анатолій ШАПОВАЛ.

вул. Петропавлівська, 9, с. Мишурин Ріг Кам’янського району Дніпропетровської області. 51610.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про квітникарку, яка вирощує гіпеаструми.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні