П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Мінсоцполітики пояснили, хто зможе отримувати пенсію майже 7000 гривень

У Мінсоцполітики пояснили, хто зможе отримувати пенсію майже 7000 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Українці зможуть збільшити свою пенсію до семи тисяч гривень.

Таку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем. Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Як отримати підвищену пенсію?

Пенсія близько 7000 гривень є прикладом того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем. Він показує, як це працює, за яких умов можна забезпечити пенсію з двох джерел на рівні не нижче 40% від заробітної плати.

Навіть при невеликих внесках 4% від заробітної плати, які пропонуються для запуску обов’язкових пенсійних накопичень, і прибутковості +0,25% на місяць вище інфляції (близько 3% вище інфляції на рік) це можливо.

Можна розрахувати й інші приклади, задавати різні розміри внесків і різні відсотки прибутковості, щоб подивитися, як будуть змінюватися результати, але принцип залишиться той самий.

Як працює накопичувальна пенсія?

Наприклад, усі розрахунки зроблено в сьогоднішніх цінах, щоб не сперечатися про прогнози інфляції, і побудовано модель для людини, яка:

отримує заробітну плату 15 000 гривень на місяць;

працює і накопичує з 25 до 60 років (має 35 років стажу);

на власний пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця протягом періоду роботи отримує 2% від зарплати з сум сплаченого нею ПДФО і додатково 2% від зарплати з сум ЄСВ, які оплатив роботодавець (разом 4% – 600 гривень);

після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію протягом 15 років;

за весь час накопичення кошти людини працюють з прибутковістю 0,25% вище інфляції на місяць (приблизно 3% вище інфляції на рік);

отримує пенсію з солідарношо рівня на рівні середньої на сьогодні – 3624 гривні (станом на 01.03.2021).

У цьому прикладі середня пенсія з накопичувальної системи за 15 років у людини складе 3117 гривень. Разом із солідарною пенсією людина буде отримувати 6741 гривню, що складе 45% від її зарплати.

Про накопичувальну пенсію в Україні ми також писали:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні