Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДві пенсії для інваліда з дитинства

Дві пенсії для інваліда з дитинства

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина має право відразу на кілька видів пенсії, то призначається лише один з них за вибором пенсіонера. Виняток зроблено лише для інвалідів з дитинства.

«Я інвалід з дитинства першої групи. Хвороба прогресувала, і я перестала ходити. Коли помер мій батько (інвалід війни), я перейшла на пенсію за втратою годувальника. Прочитала про те, що інваліди з дитинства мають право отримувати дві пенсії. Але звернувшись до Пенсійного фонду, отримала таку відповідь: пенсію нарахувати не можуть, бо я отримую виплату за інвалідністю. Ще сказали, що для пенсії за втратою годувальника потрібно заново здавати документи. Чи правильно це і як мені вчинити?

Віра Абабова, м. Харків»

Де оформити виплати?

Пенсійний фонд може призначати три основні види пенсії: за віком, за інвалідністю, за втратою годувальника. Якщо людина має право відразу на кілька видів пенсії, то призначається лише один з них за вибором пенсіонера. Виняток зроблено лише для інвалідів з дитинства. Вони за певних умов справді мають право на дві виплати: за інвалідністю та за втратою годувальника. Але в Пенсійному фонді можна оформити тільки один вид виплати, наприклад, за інвалідністю або за втратою годувальника. Другий вид виплати в такому разі призначається управлінням праці та соціального захисту населення. Називається такий вид виплати – державна соціальна допомога (за інвалідністю або за втратою годувальника).

Хто може допомогти людині з інвалідністю?

З листа не зовсім зрозуміло, з яким саме видом виплат у вас були труднощі і який саме орган вимагає поновити документи. Можливо, ви отримуєте обидві виплати: у Пенсійному фонді за інвалідністю, а в управлінні праці – за втратою годувальника. У такому разі будь-якого третього виду виплати вже не належиться.

Якщо надана нами інформація вам не допомогла, радимо звернутися з аналогічним листом, наприклад, до обласної державної адміністрації (61002, м. Харків, вул. Сумська, 64). Там вашу проблему розглянуть з усіх боків. Вони дадуть завдання в усьому розібратися і обласному управлінню соцзахисту, і обласному Пенсійному фонду. Очевидно, що мають вам допомогти з переоформленням пенсії і в соціальній службі, зважаючи на наявність у вас першої групи інвалідності й на те, що ви не можете самостійно ходити по всіх цих інстанціях.

На замітку

При Департаменті соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації діє гаряча лінія для одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, зокрема з дітьми з інвалідністю: (057) 705-26-89.

 Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Підвищення пенсій у грудні: одним додадуть 800 гривень, іншим – 80

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні