Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна оформити дві пенсії?

Чи можна оформити дві пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Інваліди з дитинства мають право одночасно отримувати два види соціальних виплат: за інвалідністю і за втратою годувальника.

«У 2020 році я вийшла на пенсію 50-річною як мати дитини-інваліда. Моя донька народилася в 1978 році. У 1984 році їй зробили операцію (порок серця) і дали II групу інвалідності. Тоді пенсію за інвалідністю ми не оформляли. Медичні документи не збереглися. Чи може дочка оформити зараз пенсію за інвалідністю і отримувати пенсію за втратою годувальника (мій чоловік помер у 1990 році)?

Степаненко М.Ф., м. Нікополь»

Преференція тільки для однієї категорії

Нагадаємо, що інваліди з дитинства мають право одночасно отримувати два види соціальних виплат: за інвалідністю і за втратою годувальника. Наприклад, в Пенсійному фонді можна оформити пенсію за втратою годувальника, а в управлінні праці – державну соціальну допомогу за інвалідністю. Таким чином, людина фактично має право на дві пенсії. Решта пенсіонерів вибирають тільки один вид виплати на їхній вибір.

Право на пенсію за втратою годувальника мають непрацездатні родичі померлого. У тому числі діти, які не досягли 18 років, або старші цього віку, якщо їм встановили інвалідність до зазначеного віку.

Якщо у вашої дочки є II група інвалідності, то було б логічно, щоб вона, як мінімум, отримувала пенсію за інвалідністю. Але з листа це не ясно.  

Треба збирати документи

Причина, група, час настання інвалідності, термін, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи. Якщо дитина визнана особою з інвалідністю з дитинства після досягнення 18-річного віку, надається висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до 18 років (висновок про час настання інвалідності).

Зрозуміло, без документів оформити пенсію не можна. Всіх обставин вашої справи ми не знаємо. Справа може бути не тільки в тому, щоб довести настання інвалідності дитини до 18 років, а й у тому, щоб знайти документи чоловіка, необхідні для призначення пенсії за втратою годувальника. Минуло вже багато років і ці документи тепер зібрати набагато складніше. Потрібно знайти, як мінімум, трудову книжку чоловіка, не кажучи вже про зарплату. Зрозуміло, знадобляться свідоцтво про смерть, свідоцтво про народження дитини. Це мінімальний набір, який визначає право на такий вид пенсії. Якщо вдасться його зібрати, можна спробувати вирішити це питання.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раншіе повідомлялося: Про підтвердження стажу — винятковий випадок

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні