П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКлумби та газони біля будинку: хто платить за поливання?

Клумби та газони біля будинку: хто платить за поливання?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання догляду за прибудинковою територією з кожним роком хвилюють дедалі більшу кількість жителів багатоповерхівок.

Особливо новостворені ОСББ, які прагнуть упорядкувати простір навколо будинку, але не завжди знають правові нюанси, пов’язані з якимись роботами або послугами. Головна тема влітку: хто повинен платити за воду, яка витрачається на поливання клумб і газонів у дворі багатоповерхового будинку?

Регулюють цю сферу господарської діяльності Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджені наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №190 від 27 червня 2008 року (в останній редакції від 13.07.2021 р.).

Так, Правила передбачають наявність відгалуження в мережі, яке підводить воду для поливання.

  • Якщо в будинку є відгалуження для поливання і на ньому є лічильник, весь об’єм води, який використовують для господарських потреб будинку, оплачується відповідно до показань приладу обліку.
  • Якщо в будинку є відгалуження для поливання, але немає лічильника, нарахування за послугу проводяться з розрахунку 15 куб.м на місяць на 100 кв.м площі поливання (Державні будівельні норми В. 2.5 -74: 2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»).
  • Якщо відгалуження для поливання відрізано і опломбовано, треба відновити його, встановити лічильник і оформити в додатковому договорі.
  • Якщо у проекті будинку не було передбачено відгалуження для поливання, доведеться робити проект зміни системи водопостачання, потім монтувати відгалуження і вносити зміни до договору з водоканалом.

Для зміни системи водопостачання житлова організація (ОСББ, керуючий, ЖБК) має звернутися до водоканалу. Платять за воду, звичайно ж, самі мешканці. А витрати входять до оплати за обслуговування будинку та прибудинкової території.

Ілюстративне фото

Джерело: «Україна комунальна»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні