Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро підтвердження стажу - винятковий випадок

Про підтвердження стажу – винятковий випадок

Этот материал также доступен на русском языке
Є випадки, коли відсутні місяці зарплати справді заповнюють нулями. А ці невигідні місяці своєю чергою можуть бути виключені з розрахунку за допомогою процесу так званої оптимізації.

«Через рік я досягну пенсійного віку. Згідно із законом, для розрахунку пенсії можна взяти зарплату за 60 календарних місяців роботи до 1 липня 2000 року. На підприємстві, де я пропрацювала понад 30 років, найвигідніша зарплата у мене була в 1995-2000 роках. Архів втрачено, але в системі персоніфікації є дані про зарплату з 1 січня 1998 року. А це – половина необхідних даних. Розумію, що мою зарплату при розрахунку пенсії можуть обчислити і без такої довідки, лише на підставі даних про зарплату, починаючи з 1 липня 2000 року. Але я хочу використати своє право на довідку до 2000 року, тим більше що частина даних підтверджується. Чи можливо взяти за 1995-1997 роки хоч якийсь заробіток (середній, мінімальний, нульовий), щоб додати до розрахунку зарплату за 1995-2000 роки? Чи можуть це розглянути як винятковий випадок?

Аніщенко Л.П., м. Чернігів»

Щоб розібратися в ситуації, нагадаємо читачам ключову в даному випадку норму. Цитуємо частину першу статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: «Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль по 30 червня 2000 року незалежно від перерв».

***

У вашому випадку дані про зарплату до 2000 року первинними документами не підтверджуються в будь-якому випадку. При цьому є досить стажу після 2000 року. Тому у Пенсійного фонду є всі законні підстави обчислювати вашу зарплату тільки із заробітку після 1 липня 2000 року і відмовити вам у праві додати до розрахунку дані про зарплату до зазначеної дати. 

Ще існує Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку визначення заробітної плати (доходу) для призначення пенсії в разі втрати документів про її нарахування та виплату» №919 від 5 липня 2006 року. Цей Порядок визначає, як і в яких випадках при розрахунку пенсії можна брати середню зарплату за відповідною професією або мінімальну зарплату по країні, якщо документи не збереглися. Але застосовується ця постанова лише в тому випадку, якщо стаж після 1 липня 2000 року менший за 5 років і немає можливості взяти зарплату за будь-які інші 5 років поспіль до зазначеної дати. Як бачимо, це не ваш випадок. Тож в Пенсійному фонді вам у вашому проханні, швидше за все, відмовлять.

***

Втім, у людини завжди є право оскаржити рішення місцевих Пенсійних фондів на обласному рівні або в Пенсійному фонді України, або навіть в суді. Все-таки ваше бажання є нетиповим, і є випадки, коли відсутні місяці зарплати справді заповнюють нулями. А ці невигідні місяці своєю чергою можуть бути виключені з розрахунку за допомогою процесу так званої оптимізації, про що ми вже неодноразово писали. Втім, тут починається темний ліс пенсійного законодавства, і навіть якщо б на таке гіпотетично пішли в Пенсійному фонді, то залишається питання: чи варта гра свічок, якщо частину зарплати з хорошим коефіцієнтом буде змішано з зарплатою з нульовим коефіцієнтом і з зарплатою з невисоким коефіцієнтом, яку ви тривалий час отримували після 2000 року? Все це потрібно ретельно прораховувати.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Що передувало: Чи правильно розрахували мою пенсію?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні